Egy újszülött érkezése komoly változás egy családban. A kismamákat érintő helyzetről már nagyon sok szó esett, és bár tény, hogy számukra mindez fizikai változásokkal jár, az újdonsült apukákról sem szabad megfeledkezni. Sajnos ugyanis a szülés utáni depresszió az ő esetükben is jelentkezhet, és ez hatással lehet a kicsik fejlődésére is.

Depresszió?

Ha szülés utáni depresszió, akkor kismama – ez az elképzelés él a fejekben, tévesen, hiszen ez a kegyetlen érzés sajnos a kispapákat is érintheti. Gyakoribb a fiatal apukák körében, de idősebb korban is jelentkezhet – és sajnos a gyerekre hosszabb távon is komoly hatással lehet.

Apa és gyereke

A depressziós apák kevesebbet olvasnak a gyerekeiknek, ritkábban játszanak, egyáltalán, ritkábban foglalkoznak a gyerekekkel és sajnos az agresszióra is hajlamosabbak, emellett rosszabb olvasási és beszédfejlődéssel is számolni lehet gyerekeik esetében.

Miért?

A kiváltó ok itt is a hirtelen és nagy fokú változás. Már nem a férfi a legfontosabb a nő életében, ez megosztott első hellyé alakul, így a figyelem is kevesebb lesz. Csökken a szexualitás, a szenvedély, és a baba érkezése a férfiban egzisztenciális szorongást is kiválthat. Ehhez jönnek még a biológiai tényezők, mint az alváshiány, a stressz, és az ezekkel kapcsolatosan megugró tápanyagigény és energiafelhasználás.

Fellépni ellene

Az első és legfontosabb, hogy megértsük, elfogadjuk, ha a depresszió jelen van. A környezet hozzáállása ugyanis sokat képes javítani vagy rontani a helyzeten. A segítségnyújtás, akár a szabadidő, vagy a pihentető alvás lehetőségének megteremtésében a rokonok is sokat segíthetnek. Az egzisztenciális kérdésekben pedig a pár beszélgetése hozhat enyhülést.

A biológiai oldal szempontjából a tápanyagok pótlása a megoldás, mely egy jó férfivitaminnal megoldható. Ehhez azonban komplex, szerves összetételű (-citrátok és -glükonátok) készítményre van szükség, hiszen a biológiailag aktív kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. A mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés ilyenkor is fontos, már amennyire ez a megváltozott körülmények között megvalósítható.

Amennyiben a depresszió nem javul, vagy mélyül akkor a szakember felkeresése indokolt!