A férfiak terméketlenségi problémái egyre elterjedtebbek világszerte, és sajnos ez a gond csak nőni fog. A spermiumtermelés ugyanis olyan hatásoknak és tápanyaghiánynak van kitéve, melyre a test sokszor már nem képes önmaga megfelelő választ adni, segítségre szorul. Összeszedtünk néhány olyan dolgot, amit érdemes szem előtt tartani a férfiaknak, ha a család is szerepel a terveik között.

Rendszeres mozgás

Tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de ez nem véletlen. A rendszeres mozgás javítja az anyagcserét, ezen keresztül pedig jótékonyan hat a termékenységre, de a potenciára és a libidóra is

Oxidatív stressz elleni fellépés

Valamiért ezt a tényezőt nem igazán vesszük komolyan. A testünkben külső tényezők és belső folyamatok hatására szabadgyökök képződnek, melyek roncsolják az egészséges sejteket. Ellenük az antioxidánsokkal lehet védekezni.

Az antioxidáns egy gyűjtőnév. Ide tartoznak például egyes vitaminok, mint a C-, az A-, vagy éppen az E-vitamin, de ide soroljuk a szelént, a béta-karotint, vagy az L-arginint is, melyek mind hatékonyan lépnek fel a szabad gyökök ellen. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeknek az anyagoknak a hasznosulása (hatásukat csak ez után képesek kifejteni) más anyagokkal együtt szedve lényegesen javul. A C-vitamin például vas és kalcium jelenlétében hasznosul jobban, a szelén cink és C-vitamin jelenlétében, míg például az E-vitamin jobb hasznosulásához A-vitaminra és magnéziumra is szükség van. A hasznosulás még tovább fokozható azzal, ha az anyagokat igyekszünk szerves kémiai kötésben bevinni a szervezetbe (-citrát és -glükonát kötési formák, pl.: cink-citrát réz-glükonát)

D-vitamin

Igen, megint és újra – a D-vitamin fontosságát nem lehet eltúlozni! És mivel még nyáron is D-vitamin hiányos az emberek 90%-a idehaza, így külső bevitelre is szükség van! Ehhez olyan készítmény kell, mely komplex (a D-vitamin hasznosulását többek közt a kalcium, a B-vitaminok és a magnézium is elősegíti), illetve D3 formában tartalmazza az anyagot, ennek felszívódása ugyanis sokkal jobb, mint más formáké. A D-vitamin a spermiumképzés és minőség normál szinte tartása révén segíti a termékenységet, de beleszól a libidó alakulásába, sőt, még a mentális funkciók folyamatába is.

Gyógynövények

A természet patikája hatalmas segítség lehet, de óvatosan kell vele bánni, mivel nem várt hatások, keresztreakciók is jelentkezhetnek amellett, hogy hatékony segítséget jelenthetnek. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember tanácsát.

Folsav

A velőcsőzáródás kapcsán emlegetett anyag a sejtosztódásban is kiemelt szerepet játszik, így bizony a férfiak számára is fontos. Hiányában a spermiumszám is csökken, ami a termékenységi mutatókat is jelentősen rontja.

Túlsúly és szója

A túlsúllyal nem az a baj, hogy eltér az ideális testképtől, hiszen a boldogságunk és a szerelem nem ettől függ. Sajnos azonban a felesleges, felhalmozódó zsírszövet ösztrogénazonos anyagot termel, amivel hozzájárul az ösztrogéndominancia kialakulásához, ez pedig a termékenységre nézve különösen káros (de a mellek és a has növekedését is magával hozhatja, számos más problémával együtt). Ugyancsak problémás lehet a szója, vagy éppen a maláta is, hiszen növényi ösztrogént, fitoösztrogént tartalmaznak, így nagyobb mennyiségben fogyasztva problémákat okozhatnak ezek is.