Egyre többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az édesapa szerepe a magzat fejlődésében nem csak a megtermékenyítésre vonatkozik. Ahogyan ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy az apa jelenléte a gyermek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, úgy egyre jobban megértjük azt is, hogy a spermiumok szerepe messze túlmutat azon, hogy az apa DNS-ét szállítsák a petesejthez.

A spermium szerepe

Első körben tisztázzuk, hogy a sperma és a spermium nem ugyan az. A sperma egy olyan folyadék, mely tartalmaz spermiumokat a nemi mirigyek váladékaival együtt. A spermium maga a hímivarsejt.

Bár sokáig hittük, a spermium nem csak arra jó, hogy az apa DNS-ét szállítsa a petesejthez, ez nem igaz. A spermium anyagai, folyamatai és fehérjéi közül igen sokat felhasznál a petesejt az egyesülés során, vagyis ilyen formában komolyabb hatással van az apa a gyermek életére és a szervezetére, mint azt sokan hiszik!

Több anyag, nagyobb jelentőség

A kutatások jelentősége abban mutatkozik meg, hogy ha a petesejt a spermium anyagait ilyen mértékben használja, akkor messze nem elegendő az, hogy a spermium által hordozott DNS ép és sértetlen legyen, hanem a spermiumok minősége kiemelt jelentőséget nyer.

A spermatogenezis folyamata igen összetett, ennek ellenére másodlagos, hiszen az egyén életének fenntartásához nem szükséges. Ez azt jelenti, hogy normál mennyiségben akkor kap tápanyagokat, ha az elsődleges funkciók igényei kielégítésre kerültek

Pótlás

Alapesetben a tápanyagbevitel optimális, vagyis az egészséges étkezéssel és a mozgással elvben elegendő tápanyagot vagyunk képesek bevinni. Azért elvben, mert egyrészt messze vagyunk az egészséges életmódtól, másrészt az egyre erősebben romboló környezeti hatások is jelen vannak a mindennapjainkban (légszennyezettség, vegyszerek, stressz, stb.). Ezek eredményeképpen sokszor a spermatogenezis folyamata sem jut elegendő tápanyaghoz, így a spermiumok minősége is sérülhet.

A tápanyagpótlás napjainkban a férfiak számára a kifejezetten nekik kialakított vitaminkészítmény révén jól megoldható. Ehhez azonban a terméknek szerves, biológiailag aktív formában kell tartalmaznia az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák, pl.: cink-citrát, réz-glükonát), illetve komplexnek, sok összetevősnek kell lennie. Így a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.