Néhány napig felcsillant a tavasz reménye, és bár visszatért a tél, azért tudjuk, nemsokára a kikeleté lesz a főszerep. Ez pedig azt is jelenti, hogy növekszik a D-vitamin szintünk, azonban nem szabad elfelejteni, hogy hazánkban a lakosság jelentős többsége még a nyári, napos időszakokban is komoly D-vitamin hiánnyal küszködik, mely bizony nem csak az immunrendszerre, hanem a termékenységre, de még a közérzetünkre is rányomja bélyegét. A D-vitamin pótlása ezért szükségszerű, de nem mindegy, hogyan!

Mire ez a nagy felhajtás?

Oké, a D-vitamin egy fontos anyag, ezt értjük, de tényleg ekkora a jelentősége? Nos, igen, sőt, még egyszer igen! Ez az anyag ugyanis lényegesen többet tesz értünk, mint egy átlagos vitamin, aminek az is az oka, hogy tulajdonképen egy hormonról van szó. Ez a hormon pedig hatással van a csontképződésre, az immunrendszerre, depresszió alakulhat ki a hiányában, de még a férfi termékenységre is komoly hatást gyakorol, hiszen hiányában sem az androgén hormonok termelése, sem pedig a spermiumok mozgékonysága nem lesz kielégítő.

D-vitamin, de melyik?

A D-vitamin zsíroldékony anyag, vagyis a legtöbb vitaminnal ellentétben túladagolható – és emiatt sokan kifejezetten ódzkodnak a pótlásától. Ez azonban probléma, hiszen a D-vitamin túladagolása nagyon nem egyszerű feladat, főleg, ha azt is szem előtt tartjuk, hogy jó eséllyel alapvetően hiányállapotból kell visszatölteni a D-vitamint – hiszen hazánkban a lakosság jelentős többsége D-vitamin hiánnyal küzd, még nyáron is!

A pótlás remek ezköze lehet a vitaminkészítmény – amennyiben a termékenység visszaszerzése a cél, akkor kifejezetten férfivitamin formájában. De ehhez mindenképpen fontos, hogy a D-vitamin D3 formában legyen jelen, hiszen így jelentősen könnyebben hasznosítja a szervezet. Mivel a kalcium a D-vitamin beépülését segíti, így lehetőség szerint ezt is tartalmazza a készítmény, ahogyan magnéziumot és B6-vitamint is. Ezen felül érdemes arra is figyelni, hogy a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában legyen jelen (-citrátok; -glükonátok), mivel így a hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb lehet.

Nyáron is?

Igen! Nem csak azért, mert a nyári napsütés ellenére is rengeteg ember küszködik D-vitamin hiánnyal, hanem azért is, mert termelését befolyásolja egy sor tényező, mint a napsugarak beesési szöge, vagy a napvédőkrémek használata.