Az édesapák szerepének kérdésköre egyre többször kerül elő a gyerekek fejlődésével kapcsolatosan. Mára már nagyon is tisztában vagyunk vele, hogy az apa jelenléte, a tettei és tulajdonképpen az életmódja is jelentős befolyást gyakorol gyermeke fejlődésére, de hogy mekkorát, azon a legtöbben még most is meglepődnek.

Az apa szerepe

Nagyon sokáig az édesapa szerepét a gyermek életében igazából a fogantatásra korlátozták. Mostanra azonban számtalan kutatás igazolta azt a tényt, hogy ez messze nem igaz, az apa szerepe a mentális, a fizikai és a lelki fejlődésben is kiemelten fontos, nem is beszélve az egészségről. Ráadásul mindez igaz a fogantatást megelőző időszakra is. Ez elsőre furcsa lehet, de a spermium minősége jelentős hatással van a magzat fejlődésére, és a gyermek életének alakulására is, a minőség megfelelő szinten tartása pedig jelentősen függ az életmódtól!

A spermium és a minőség

A spermium minőségénél két részlet kap igencsak kiemelt jelentőséget: a mozgás és a DNS, RNS épsége, vagyis az információk épsége. Ezek pedig a minőség romlása során jelentős mértékben is sérülhetnek. Előbbi romlása a fogantatás lehetőségét csökkenti radikálisan, az információállomány sérülése pedig ugrásszerűen növelheti a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának valószínűségét.

Minőségmegőrzés

A tápanyagok megfelelő arányú pótlása, bevitele teszi lehetővé, hogy a test minden funkciója normális mederben működjön. A tápanyagok elmaradása pedig a funkciók romlását hozza magával – első körben azokét, melyek az egyén életének fenntartásához nem szükségesek, és ilyen a termékenység, a spermiumképzés is.

Sokan nem tudják, de a spermiumok száma nem adott, mint a petesejteké, hanem ciklikusan termelődnek. Ez a ciklus, vagyis a spermatogenezis 74 napot fed le, és a tápanyagigénye igen magas. Napjainkban az étkezéssel bevinni a megfelelő mennyiséget a vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból nem egyszerű, hiszen élelmiszereink beltartalma is jelentősen csökkent a környezeti hatásoknak, vegyszereknek, tömegtermelésnek köszönhetően. Ezen a helyzeten pedig csak ront a rendszeres mozgás hiánya. A tápanyaghiányok azonban még a mozgás és az egészséges étkezés mellett is nagyon sokszor jelentkeznek – ez az élelmiszerek beltartalmi csökkenésének, valamint a környezeti ártalmaknak köszönhető.

A megfelelő férfivitaminnal ezek a hatások kompenzálhatóak, részben vagy egészben kivédhetőek. Ehhez azonban komplex készítmény kell, mely sok összetevős, és ezek közül a lehető legtöbbet szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza (ez praktikusan a -citrát és -gükonát kötési formákat jelenti, pl.: magnézium-citrát, réz-glükonát). Emellett figyelembe kell venni a spermiumtermelési ciklusidőt. Azaz a tápanyagpótlásnak minimum 3 hónapon át jelen kell lennie ahhoz, hogy eredményes lehessen, hiszen a ciklus kezdete után a spermatogenezis folyamatába már ilyen formán nem lehet belenyúlni.