A férfiak egyik legrosszabb rémálma, ha az akció során a fegyver csődöt mond, beüt a merevedési zavar. Ez nem csak súlyos önértékelési és párkapcsolati gondok forrása lehet, de sajnos rámutat arra is, hogy a szervezetben valami nincsen rendben.

Miért?

A merevedési zavar, vagy erektilis diszfunkció hátterében több dolog is állhat, sajnos akár betegség is, így érdemes lehet szakorvos tanácsát kérni. Sok esetben azonban egyszerű tápanyaghiányról van szó, mely rengeteg gondot okozhat és ami jónéhány tévhit cáfolásában is segít.

A merevedési zavar kiváltó okai miatt egyértelmű, hogy nem csak az idősebb férfiak betegsége – bár tény, hogy gyakoribb 50 éves kor felett. Mivel a háttérben több gond is meghúzódhat, így a zavar nem jelenti azt, hogy a férfi már nem kívánja a partnerét, vagy magát a szexet. Egy tökéletes, harmonikus párkapcsolatban is jelentkezhet a gond, tomboló vágy és lángoló szerelem mellett.

Ennyire fontos?

Adódik a kérdés, hogy valóban ennyire fontos a tápanyagellátottság, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás? Igen! A tápanyagok a test “üzemanyagai”, vagyis, ha a mennyiségük nem megfelelő, vagy nem megfelelő arányban vannak jelen, akkor a test működése csorbát szenved. A merevedés kialakulásában is számtalan tápanyag vesz részt. Ezek közül talán a legismertebb a cink, vagy a D-vitamin. Ezeknek az anyagoknak a pótlása sok esetben segít, de ez nem ennyire egyszerű.

Hasznosulás

A bevitt anyagok hasznosulása legalább olyan fontos kérdés, mint maga a bejuttatás. A szervezet ahhoz, hogy egy adott anyagot hasznosítson, sok átalakítást hajt végre – ezek energiaigényesek, így a nem megfelelő kémiai kötésben vagy formában bejuttatott anyagok hasznosulása sajnos alacsony lesz.

A felszívódás/hasznosulás jelentősen, akár 80%-kal is fokozható, ha szerves kémiai kötésben vannak jelen a bevitt anyagok. Ezek a készítményekben többnyire a -citrát és a -glükonát kötési formákat jelentik, de emellett szintén fontos a termék komplexitása, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. A cink felszívódásának segítésében nagy szerepe van a réznek vagy éppen az A-vitaminnak. A D-vitamin hasznosulása függ a kalciumtól, a magnéziumtól, más vitaminoktól, de a bevitt formától is. A D3-vitamin ugyanis jelentősen jobban hasznosul D2 megnevezésű társánál. Mivel a merevedésbe sok más tápanyag is beleszól, így a legjobb, ha a kiválasztott vitaminkészítmény a lehető legtöbb anyagot tartalmazza.