Az őszi-téli időszak a D-vitamin szempontjából nem éppen a legkedvezőbb. Ilyenkor kevesebb a napsütés, és mi is több ruhát veszünk magunkra, vagyis a D-vitamin szintük akár jelentős mértékben is csökkenhet, ami nem jó hír, különösen úgy, hogy hazákban a lakosság zöme D-vitamin hiánnyal küszködik. Ez az anyag kiemelten fontos a termékenység megtartásában is, ami azt jelenti, hogy még akkor sem szabad megfeledkezni a pótlásáról, ha a pár már eljutott az utolsó lehetőségig, vagyis a lombikprogramban való részvételig.

Lombik

A lombik egy nagyon jó lehetőség, ha már minden más irányt megpróbáltunk. De ahhoz, hogy igazán eredményes lehessen nem szabad arra számítani, hogy majd az orvosok mindent megoldanak. Igaz, hogy hormonokkal stimulálják a nők szervezetét, de a várandósság kialakulása és megtartása is komoly tápanyagigényeket generál, aminek kielégítése a mi feladatunk. Hiszen a mesterséges megtermékenyítéssel létrejött terhesség során is a nő szervezete biztosít minden szükséges tápanyagot az új élet számára.

A terhesség az terhesség?

Igen, ha abból indulunk ki, hogy mára a szakemberek zöme javasol várandósvitamint a terhesség során. Vagyis mindegy, hogy természetes úton fogan meg az új élet, vagy orvosi segítséggel, a nő szervezetének támogatása szempontjából ez semmin nem változtat.

Vitaminok.

Ahogyan azt a bevezetőben is említettük, a D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van az egészség megtartásában, de a termékenység megőrzésében is. Az elmúlt években számos megfigyelés igazolta, hogy jobb az in vitro megtermékenyítések eredménye azoknál a nőknél, akik D-vitamin szintje megfelelő a várandóssághoz (≥30 ng/ml). Ugyanakkor a D-vitamin megfelelő hasznosulásához szem előtt kell tartani néhány dolgot:

  • A D-vitamin hasznosulása lényegesen jobb D3 formában, vagyis olyan készítményt keressünk, mely így tartalmazza ezt az anyagot.
  • A hasznosulás elősegítésére érdemes olyan készítményt keresni, mely kalciumot, magnéziumot, B-vitaminokat és sok más anyagot is tartalmaz, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Ha pedig mindehhez azt is figyelembe vesszük, hogy a szerves kötések (-citrát; -glükonát) akár 80%-kal is jobb hasznosulást eredményez, akkor mindenképpen érdemes olyan készítményt keresni, mely szerves kötésű anyagokat tartalmaz, és megfelelően komplex.
  • A várandósság kihívás a testnek, amit a megfelelő tápanyagpótlással képesek vagyunk hatékonyan támogatni. A kulcsszó itt a megfelelő, ugyanis a várandósság nem egyetlen nagy egység. 3 trimeszterre, azaz 3 fejlődési szakaszra tagolódik, és az egyes szakaszok tápanyagigényei nem azonosak! Vagyis a hatékony tápanyagpótláshoz a fentiek mellett az is kell, hogy a kiválasztott várandósvitamin megfelelően tagolt legyen, képes legyen figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit.