Van összefüggés a férfiak meddősége és szexualitásának intenzitása között? A meddő férfiak kevésbé kívánják a szexet, esetleg éppen fordítva, a túlságosan is intenzív szexualitás vezet a meddőséghez? Ezek a kérdések rendre előkerülnek a férfiak meddőségével kapcsolatosan, így mindenképpen ideje tisztázni néhány alap dolgot a szex és a meddőség összefüggéseiről.

Összefügg?

Hogy a szex és a termékenység kapcsolatban áll-e egymással az nem is kérdés, hiszen mindkettő természetes módon szükséges a családalapításhoz. De ha a kérdést úgy teszem fel, hogy a szexualitás és a meddőség kapcsolata milyen, akkor már más a válasz is!

A szexuális vágy, annak intezitása és az, hogy milyen gyakorisággal jelentkezik, egyéni. Bár hormonális befolyás is szerepet játszik benne – ahogyan a meddőségnél is jelentkezhet ilyen irányú gond – alapvetően a termékenység nem attól függ, a férfi milyen gyakran kívánja a szexet

Spermiumképzés – mennyiség és minőség

A termékenység az örökítőanyag meglététől, normál termelésétől, illetve annak minőségétől függ – ezek pedig, ha betegség vagy genetikai tényező nem áll a héttérben, akkor a tápanyagellátottság befolyásához tartoznak. Vagyis nem azon múlik, hogy lesz-e gyerkőc, hogy a férfi esetleg naponta többször is ejakulál – bár igaz, hogy kétnapos ciklusokkal valamelyest növelhetőek az esélyek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a spermium állományt frissen tartja – vagyis a minőséget javítja -, ha legalább két – három naponta cserélődik.

A minőségi kérdés mellett nem szabad elmenni. Láthatjuk, hogy ebbe is beleszólhat a szex, de ennél összehasonlíthatatlanul nagyobb a jelentősége a spermiumképzésnek, vagyis a spermatogenezisnek. Ez egy 74 naponta ismétlődő ciklus, melynek kezdete azonban teljesen egyéni, és egyelőre nem is vagyunk képesek megállapítani azt. A spermatogenezis során jönnek létre a spermiumok, minden aspektus – vagyis mozgékonyság, morphológiai felépítés, DNS, RNS állomány, stb. – tekintetében, ehhez pedig mindenképpen szükséges a megfelelő tápanyagellátottság. Ha a tápanyagok mennyisége nem megfelelő, akkor a test elsősorban az olyan funkciók sértetlenségére koncentrál, mely az egyén életének fenntartásához elengedhetetlen – a termékenység pedig nincs ezek között. A romló minőség pedig veszélyes.

A minőségi eltérések ráadásul nem minden esetben lehetetlenítik el a fogantatást, de sajnos jelentősen növelik a vetélés, koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának esélyét.

Összefoglalva

A szex szinte minden ember életének egy fontos része, és ez a férfiakra különösen igaz. Önmagában azonban a szexualitásnak nincs ráhatása a termékenységre, hiszen még akkor is lehet tökéletesen termékeny egy férfi, ha cölibátusban él. Ugyanakkor mind a termékenységre mind a szexualitásra rányomhatják bélyegüket bizonyos tényezők, és ezek közt komoly szereplő a tápanyaghiány. Hogy miért éppen ezt emeljük ki? Mert ez a világ népességének jelentős részét érinti – az élelmiszerek tápanyagtartalmának jelentős romlása, valamint a külső, szervezetet romboló hatások szaporodása miatt -, és ez ellen mi is felvehetjük a harcot.

A kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mindenképpen szükséges, de a szervezet tápanyagokkal való támogatása is fontos lehet – erre pedig ma már kifejezetten férfiaknak kialakított készítményeket is találunk. Közülük az az igazán jó, mely szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (praktikusan -citrát és -glükonát kötésekben), mivel ezek hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb a szervetlen kötésű anyagokhoz képest. Emellett a komplex, sok összetevős készítmények anyagainak hasznosulása jobb, mivel az egyes anyagok segítik mások beépülését.