A chlamydia fertőzés nem ismeretlen a hölgyek körében, de talán a férfiaknak is van róla némi fogalma. Mivel a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, így a férfiakat is igen nagy mértékben érinti. A kutatások alapján pedig sajnos a chlamydia is hatással van a termékenységre!

30%

A chlamydia sajnos könnyen terjed, ami tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a családtervezés, vagyis a modern fogamzásgátlás ennyire sikeres. Mivel a nem kívánt terhesség könnyen elkerülhető a tablettákkal, az óvszer háttérbe szorul, aminek a chlamydia csak örül!

Persze pánikolni nem kell, hiszen a clamydia könnyen kezelhető antibiotikumokkal, már persze ha észrevesszük, mivel ez a kór legtöbbször tünetmentes, így nem is nagyon kezelik. Pedig kellene, mivel a clamydia jelen lehet a szervezetben, és bizony rányomhatja bélyegét a termékenységre is. A kutatások alapján a spermiumtermelés 30%-os romlásához is vezet, ami nem jó hír, tekintve, hogy a termelés az utóbbi években egyébként is erősen visszaesett a férfiak szervezetében, világszerte.

Javítani, amin lehet!

A clamydia fertőzést kimutatni nem nehéz, egy gyors szűréssel kenetből vagy vizeletből is megoldható. A termékenység romlására is van megoldás. A 30% veszteség nagy szám, amin javítani tudunk azzal, ha a termelés a lehető legoptimálisabban történik. Ez ugyanis ritka, mivel ahhoz, hogy a spermiumok termelése igazán jó legyen, a tápanyagellátottságnak is annak kell lennie. Ennek elengedhetetlen eszköze a megfelelő táplálkozás és a mozgás! Sajnos azonban élelmiszereink beltartalmának drasztikus csökkenésével mára kizárólag étkezésből fedezni a tápanyagszükségletet kifejezetten nehéz, a többletet biztosítani a spermiumok számának és minőségének javulásához pedig szinte lehetetlen.

Erre kínálhat megoldás a férfivitamin. Azért kell a feltételes mód, mert nem minden esetben érhetünk el eredményt vele. Ha a terméketlenség oka genetikai, akkor sajnos a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok sem segítenek, máskor azonban igen, már ha a megfelelő hasznosulásukról is gondoskodunk.

Ahogyan a hölgyek esetében a várandósvitaminoknál, itt is nagyon fontos a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Szintén fontos, hogy a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív kötésekkel rendelkezzenek, hiszen így a hasznosulásuk is lényegesen jobb, akár 80%-kal is javul!