A családalapítás tervezésénél a legrosszabb gondolat, mely hatalmába keríti az embert az a félelem. Félelem attól, hogy a magzatot elveszíthetjük. Ez sajnos gyakrabban következik be, mint gondolnánk, és olyan is van, amikor sorozatos vetéléssel kell szembenéznünk. De hogyan lehet túllépni egy ilyen traumán? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem ismétlődik meg?

Miért következik be?

Az, hogy egy magzat fejlődése megáll, több tényezőből is adódhat. Lehetnek genetikai okai, de állhat hátterében betegség is, a lényeg, hogy ha a fejlődés nem folytatódik, akkor a magzat kilökődik a testből, vagyis bekövetkezik a vetélés. Ugyanakkor a vetélések mintegy 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. A terhesség során az immunrendszer visszafogottan működik, így sajnos a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye is megnő. Amennyiben egy ilyen fertőzés kialakul, az sajnos könnyen válik felszállóvá is, mely érintheti a méhszájat, a méhet és sok más képletet is. Ezek pedig sajnos vetéléssel végződhetnek.

Hogyan tovább?

Hogyan lehet túllépni egy magzat elvesztésén? Sokaknak sehogyan sem, örök seb marad a lelkükben, mások képesek a helyére tenni a dolgot. Ez azonban teljesen egyéni, és mindenképpen idő kell hozzá, siettetni nem csak felesleges, hanem káros is lehet.

Amennyiben az idő elérkezett, és újra készen állunk a családalapításra, akkor lép a képbe a felkészülés! Egyrészt a test felkészítése a várandósság jelentette kihívásra, másrészt pedig a fertőzések kialakulásának megelőzése. Mindkettő kulcsa a tápanyagpótlásban rejlik – erre pedig ma már a szakemberek is várandósvitamint javasolnak. Ezek közül pedig azt válasszuk, mely a trimeszterek eltérő igényrendszerét is képes kiszolgálni, megfelelően komplex és szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat (ezek praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákban jelen lévő anyagok).

A felszálló fertőzések kialakulása ellen alapvetően az immunrendszer tesz, de a várandósság alatt ez visszafogottan üzemel, így érdemes támogatni a védelmet. Erre tökéletes választás a cink és a réz, mivel ezek a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatással is rendelkeznek. Itt is fontos, hogy szerves kötésben vigyük be őket (cink-citrát, réz-glükonát).

Remény és garancia

Fontos megjegyezni, hogy garanciát arra, hogy nem következik be újra vetélés, semmi sem adhat! A tápanyagpótlással, odafigyeléssel és felkészüléssel az esélyeinket tudjuk jelentősen növelni, ennél többet mi magunk nem tehetünk.