A hüvelyi folyások minden nő életében előfordulnak, még a legnagyobb higiénia mellett is. Ezek közt is igen gyakori a “barnázás” névvel említett jelenség, mikor barnás folyás, pecsételés jelentkezik egy nőnél. Ez pedig már problémás lehet, különösen akkor, ha a terhesség során jelentkezik!

Félni, vagy sem?

A barnázás – említsük így az egyszerűség kedvéért – a terhességen kívül is jelentkezhet. A színt egy kis mennyiségű vér kölcsönzi a folyásnak, ezért sokan megijednek tőle. Kiváltója lehet egyszerűen a nem megfelelő hüvelyi ph is, vagyis félni szükségtelen! Persze okozhatja hormonális eltolódás vagy fertőzés is, de mindkettő kezelhető, vagyis félni továbbra sem éri meg.

Terhesség során

Egészen más a helyzet, ha a barnázás a terhesség során jelentkezik. Félni ekkor sem kell, de figyelmet mindenképpen igényel! A tervezett várandósságnál a nők jobban figyelnek a menzesz csúszására, így felfigyelhetnek az ilyenkor jelentkező esetleges barnázásra. Ez jó hír is lehet, hiszen a beágyazódás megtörténtét jelezheti!

Sajnos azonban ez a folyástípus jelezhet a terhesség során is fertőzést, vagy hormonális gondot, melyekkel mindenképpen foglalkozni kell. Ebben a kezelőorvos lehet a segítségünkre, illetve a saját szervezetünk. A hormonális gondokat ugyan nem oldja meg a szervezt önmaga, de a fertőzések ellen hatékonyan tud küzdeni, ha megfelelően el van látva tápanyagokkal! Ez pedig fontos, hiszen a felszállóvá váló fertőzések okozzák a vetélések és koraszülések mintegy 70%-át és tekintve, hogy a várandósság alatt az immunrendszer visszafogodtabban működik, a fertőzések kialakulására is fogékonyabbak a nők.

Teendők

Megijedni nem kell, szakorvoshoz azonban forduljunk, hiszen a hormonális gondokat ő tudja kezelni, jellemzően igen hatékonyan. A fertőzések elleni küzdelemben mi magunk is komoly szereplők lehetünk, ehhez pedig segítséget jelent egy olyan várandósvitamin, mely cinket és rezet is tartalmaz, lehetőleg szerves formában (cink-citrát réz-glükonát), mivel ezek a szervezetben hatékonyan veszik fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Ezen felül a lehető legtöbb anyag legyen szerves kötésben, hiszen hasznosulásuk így akár 80%-kal is jő, valamint ne feledkezzünk meg az eltérő trimeszterek eltérő igényeiről sem, vagyis a kiválasztott készítmény jól tagolt legyen. Ezekkel a szervet működése a várandósság alatt is kiegyensúlyozott lehet – ehhez persze kell az egészséges táplálkozás és a mozgás is -, így a fertőzések kialakulásának esélye is lecsökken.

A kismamák számára jó tanács, hogy ne üljenek le sehova úgy, hogy a saját pulcsijuk, pólójuk, egy párna vagy valamilyen “határoló” nincs köztük és a felület között, illetve kerüljék a műszálas fehérneműt, az intim mosakodókat (ezekről érdemes egyeztetni a kezelőorvossal), valamint a tangát, mely bár mutatós, de sajnos a fertőzések esélyét is növeli!