A korai magömlés egy sarkalatos kérdés mind a férfiak, mind pedig a nők körében, hiszen komolyan képes befolyásolni a szex minőségét, ezen keresztül pedig a párkapcsolat tartósságát is. Ráadásul egy olyan problémával állunk szemben, mely a férfiak nagyjából 15-20%-át érinti, holott sok esetben jól kezelhető a gond, mert hátterében olyan bajok állnak, melyeken mi magunk is segíthetünk!

Korai?

Első körben érdemes tisztázni, pontosan mit is jelent a korai ebben az esetben. 1 perc? 5 perc? Esetleg 10? Nos, ez egyéni, vagyis nehéz behatárolni, de kutatások szerint a “normál” együttlét ideje nagyjából 3 és 15 perc közé esik (a behatolástól az ejakulálásig).

Mi okozhatja?

Sok esetben az elhízás váltja ki a gondot, de állhat a hátterében hormonális probléma, gyulladás, stressz, lelki probléma, illetve akár az általános egészségi állapot romlása is. A gond kezelése első körben így azzal kezdődik, hogy igyekszünk meghatározni, mi is okozza.

Ha olyasmi, amit orvosi segítséggel tudunk megoldani, ne várjunk, kérjünk segítséget! Ez lehet endokrinológus, urológus, de akár pszichológus szakember is, mindegyik sokat tehet a helyzet javulásáért. Az általános egészségi állapoton és az elhízáson pedig mi magunk tudnunk változtatni!

Mozogni, tápanyagot pótolni

A mozgás jelentősen javítja az anyagcserét, fogyaszt és önbizalmat ad – ezek mindegyike a korai magömlés ellen lép fel. A kiegyensúlyozott táplálkozás pedig alapesetben gondoskodik a megfelelő tápanyagellátottságról, azaz nem alakulnak ki úgynevezett hiányállapotok, melyek bár sokszor tünetek nélkül vannak jelen, komolyan rontják az általános egészségi állapotot.

Hogy miért alapesetben elég csak a kiegyensúlyozott táplálkozás? Mert az élelmiszerek beltartalma jelentősen, akár 50%-kal is csökkent a tömegtermelésnek, a vegyszerezésnek és más környezeti ártalmaknak köszönhetően, azaz sokszor már étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagszintet nagyon nehéz, főleg úgy, hogy azok a bizonyos környezeti hatások a mi szervezetünkre is hatást gyakorolnak, növelik annak tápanyagigényét.

A férfiak esetében a számukra kifejlesztett vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény jó segítség lehet az általános egészségi állapot javításához – persze csak a mozgással és a táplálkozással együtt. Ebben az esetben válasszunk olyan készítményt, mely szerves kötésben tartalmaz, lehetőség szerint minél több anyagot. A szerves kötések, vagyis praktikusan a -citrátok és -glükonátok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ráadásul a komplex készítményekben az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.