Töméntelen számú tanulmány igazolta már, hogy a mozgás nagyon jót tesz a spermiumtermelésnek. Ezzel nem is lehet vitatkozni, de mi a helyzet a spermiumok minőségével? Hiszen a mennyiség mellett ez is kifejezetten fontos adat, a nem megfelelő minőségű spermium révén ugyanis ugrásszerűen nő a vetélés, koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának esélye.

Sport, de mennyi?

Mennyi a sportra fordított egészséges idő? Heti 3-szor egy óra? Vagy heti 6-szor 3 óra? És melyik sport igazán egészséges? Futást? Hegymászást, súlyzós edzést? Ezt megválaszolni nem lehet, hiszen az egyének eltérően reagálnak. Mindenesetre tény, hogy a napjainkban oly népszerű férfiideál eléréséhez bizony komoly elköteleződés kell az edzőteremben is. A túlzásba vitt edzés azonban komoly gondokat okozhat!

Kutatások

Mostanra egyre több tanulmány fogalmazza meg azt az állítást, miszerint az intenzív, hosszan végzett, túlzásba vitt mozgás bizony nem tesz jót a spermiumok minőségének. A tanulmányok arra még nem találtak pontos választ, mi is okozza a minőségi romlást. Egyes feltételezések a tesztoszteron szintjében keresik a választ. A hormon szintje ugyanis a rendszeres mozgás hatására megemelkedik, ami a spermatogenezisre is pozitívan hat, ám a túlságosan is intenzív edzés hatására lecsökken, ez pedig minőségi problémákat válthat ki. Más tanulmányok a dörzsölésből, szűk ruházatból eredő hőmérséklet emelkedést teszik felelőssé, mely a herékre gyakorol rossz hatást.

Mennyi az annyi?

Pontos adat most sem áll rendelkezésre, hiszen minden szervezet más, minden férfi másképpen reagál a sport jelentette terhelésre. Mindenesetre a rendszeres és a túlzásba vitt között azért az egyén érzi a különbséget, csak sokszor a cél érdekében áldozatot hoz. Ez az áldozat azonban hosszabb távon túlságosan nagynak is bizonyulhat.

A spermium minőségére gyakorolt hatások szerencsére jó eséllyel visszafordíthatóak. Ehhez egyrészt normalizálni kell az edzéseket, és kiegyensúlyozottan kell táplálkozni. Ebben a diéták nagyon sokszor hátráltatnak minket, de a kiegészítő tápanyagpótlás most is segítségünkre lehet. Alapvetően ez férfivitamint jelent, de a hatékonyság érdekében komplex készítményt keressünk, melyben a tápanyagok szerves kötési formában vannak jelen, így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.

Mekkora a baj?

3 meddőséggel küszködő párból 1 esetében a spermiumok minőségével is gondok vannak, ez pedig még az asszisztált reprodukcióba, vagyis a lombik kezelésbe is erősen beleszólhat, akár a sikertelenségét is okozhatja, vagyis a gond olyan mértékű, amivel már mindenképpen foglalkozni kell!