Az elhízásra sokkal inkább, mint kellemetlenségre – a “mackós” férfiak esetében akár mint előnyre – gondolunk, semmit betegségre. Holott az elhízás a szervezet minden egyes porcikájára negatív hatást gyakorol, a mozgásszervi bajoktól kezdve, az érrendszeri problémákon keresztül egészen a pszichés panaszokig. Az alapvető gond pedig az étkezési kultúránk, a férfias ételekhez való ragaszkodás, illetve az egészségtelen életmód, melyek összességében jelentősen járulnak hozzá ahhoz is, hogy a férfiak termékenysége zuhanórepülésben van.

Elhízás

Napjainkban az étkezési szokásaink nagyapáinkat idézik, míg életvitelünk kifejezetten messze áll a régi szokásoktól. Ma is “férfias” étel a csülök, a zsírban sült és rántott ételek tömege, de nem járunk ki kapálni órákig a kertbe és egyre kevesebben végzünk kemény fizikai munkát. Vagyis a kalóriabevitel hatalmas, de a felhasználás már korántsem akkora, mint régen. Ennek megfelelően nem is csoda, hogy jelenleg hazánkban a felnőtt lakosság mintegy 60%-a elhízott…

Következmények

A felesleges zsírszövet sajnos komoly problémákat képes okozni, ha azt nem használja el a szervezet időben. Szív és érrendszeri gondokat válthat ki, többek közt az erek áteresztőképességét is ronthatja, ezzel hozzájárulva a merevedési gondok kialakulásához, de emellett jelentősen rontja a termékenységi mutatókat is. Szerepet játszik a cukorbetegség a mozgásszervi gondok kialakulásában, de pszichésen is negatív hatásai vannak.

Tegyünk ellene!

A világ változik, és nem csak az életmódunk, hanem a férfi szépségideál is. Mindezekkel együtt még ma is sokan megszólják azokat a férfiakat, akik szívesen esznek salátaköretet az ebédjükhöz zsírban sült krumpli helyett. Mások vagyunk, ezzel nincsen semmi gond, de az egészség mindannyiunknak fontos. Lefogyni sem könnyű, ám helyrehozni, javítani azon a romboláson, melyet az elhízás a szervezetünkben okozott talán még nehezebb.

A fogyás már önmagában is jelentős javít az egészségünkön, de a megfelelő tápanyagpótlás még többet tehet hozzá. Bár napjainkban az élelmiszerbiztonság már nagyon jó, a tömegtermelés, vegyszerezés és más környezeti hatások miatt az élelmiszerek ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma jelentősen lecsökkent, vagyis kizárólag egészséges étkezéssel és mozgással sokszor már nem tudunk kell mennyiségben tápanyagokat bejuttatni a szervezetbe, így könnyen szembesülhetünk a tápanyaghiányos állapotok kialakulásával. Ezek sokszor tünet nélkül jelentkeznek, de hosszabb távon sajnos komoly betegségek melegágyai lehetnek. A tápanyagpótlásra ma már remek, kifejezetten férfiaknak összeállított készítmények is léteznek, de az igazán gyors és hatékony eredményért figyeljünk arra, hogy a készítményben szereplő anyagok szerves kötésben legyenek jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötés formák hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb lehet. A megfelelő minőségű tápanyagpótlás pedig nem csak a bettgségek elkerülésében lesz segítségünkre, hanem a családalapítási képességet is helyrebillentheti, mely sajnos az utóbbi években drasztikusan romlik, világszerte.