Nem lehet kellően hangsúlyozni, mekkora jelentőséggel bírnak a mikro és makroelemek, valamint az ásványi anyagok a szervezet megfelelő működésének fenntartásában. Azt tudjuk, hogy mekkora a jelentősége például a magnéziumnak, a vasnak vagy a cinknek, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nem csupán néhány anyag, hanem sok anyag komplex bevitele szükséges ahhoz, hogy a szervezet megkapja a szükséges “üzemanyagot”. Ennek hiányában pedig betegségek alakulhatnak ki, romlik a teljesítmény, a koncentráció, de hatással van a családalapítási tervekre is.

A magnézium, a vas vagy éppen a folsav

Ha görcsöl a lábikra – és ez gyakran megesik – akkor a magnézium után nyúlunk, ha fáradékonyak vagyunk, akkor vasat kezdünk szedni. De az ismertebb anyagokon túl is sok más mikro és makroelemmel, valamint ásványi anyaggal kell számolni ahhoz, hogy a test normál működése meglegyen. Ezek ugyanis a testünk, a szervezet építőkövei, vagyis, ha hiány lép fel bennük, annak biztosan a szervezet működése látja majd a kárát…

A hiányállapotok

Ha a fenti megállapítás igaz, akkor azok, akik tökéletesen egészségesnek érzik magukat, nem fáradtak sokat és a koncentrációjukkal, izmaikkal sincsenek gondok, megfelelően ellátottak? Ez sajnos nem ennyire egyszerű….

A tápanyaghiányos állapotok sokszor úgy vannak jelen, hogy az a kezdetekben nem okoz semmilyen tünetet. Hosszabb távon azonban olyan betegségek, állapotok kialakulásához vezetnek, melyek a nem létfontosságú funkciókat érintik elő körben. Például a z IR, a PCOS, a meddőség és társaik. Ugyanakkor a tartósan jelen lévő hiányállapotok hosszabb távon olyan betegségeket is generálhatnak, melyek hatása még a fent említetteknél is sokkal rosszabb, például a szívre és az érrendszerre hatnak rombolóan, vagy éppen az idegrendszer leromlásával járnak.

Családalapítás és tápanyagok

A hiányállapotok egyik leggyakoribb velejárója a családlapítás nehézsége, mely napjainkra minden negyedik párt érint világszerte! Amikor egy nőnél megállapítják a várandósságot, a szakemberek már szinte minden alkalommal javasolnak várandósvitamint, mivel napjainkban a környezeti hatások miatt kizárólag étkezéssel fedezni a tápanyagszükségletet, főleg a terhesség során megnövekvő igényeket sokszor lehetetlen. Bár a helyes táplálkozás és a mozgás így is elengedhetetlen, a szervezet támogatása is szükségszerű lehet.

A várandósvitamin nagy segítség lehet, de ehhez tisztában kell lenni azzal is, hogy az anyagokat nem csupán bevinni kell a szervezetbe. Mikor eszünk valamit, a bejutó anyagok egyrészt nem egyedül vannak (vagyis például nem csak kalciumot fogyasztunk, hanem tejet iszunk, amiben számtalan más anyag is jelen van), ráadásul ahhoz, hogy ezeket a szervezet hasznosítani tudja, jó pár átalakítást is el kell végeznie – ez pedig energiaigényes folyamat. A táplálékkiegészítőkkel – így a terhesvitaminok zömével is – nagy arányban szerveztlen kötésű anyagokat viszünk be a szervezetbe, ezek átalakítása pedig még sokkal több energiát igényel, mint a táplálékokból felvett anyagoké.

A várandósvitaminok – illetve igazából minden vitaminkészítmény esetében – érdemes a szerves kötésben jelen lévő anyagokat keresni. Ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötésű anyagok (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), melyek hasznosulása akár 80%-kal is jobb a szerveztlen anyagokhoz képest. Emellett e komplexitás is fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, mint a D-vitamin és a kalcium, vagy a cink és a réz kapcsolata esetében.

Várandósvitamin esetében még egy fontos kritériummal is számolni kell, ez pedig az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszere. Minden fejlődési szakasz, azaz trimeszter más és más összetételben igényli a tápanyagokat, és ezt a vitaminkészítménynek megfelelően kell tudnia kiszolgálni. A felkészülés támogatása és az első trimeszter tápanyag-igénye azonos, ahogyan a szoptatás és a harmadik trimeszter tápanyagigénye is.