Annyi apokalipszis képpel találkozunk napjainkban, hogy lassan immunissá válunk rájuk. A klímakatasztrófa kiteljesedése, a biodiverzitás nagyfokú csökkenése, mely a következő nagy kihalási hullámot mutatja mind olyasmi, amikkel a mindennapokban is találkozhatunk, olvashatunk róluk. Sajnos, egyre inkább úgy tűnik, hogy a világvége forgatókönyvek között egyre előkelőbb helyet foglal el a férfiak, pontosabban a hímek spermiumszámának csökkenése is, melynek üteme egyre gyorsul, így a tudósok egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek, hogy a világ komolyan vegye ezt a fenyegetést.

Világszintű gond

A spermiumszám csökkenése az állatvilágban is jól tetten érhető, és itt az okok is egyértelműbbek. A melegedő idő, a környezeti terhelés több rovar és emlős esetében is kimutathatóan rombolja a hímek spermiumszámát. Az ember azonban jobban alkalmazkodik, de nem a végletekig…

Az emberi tényező

Mivel a családalapítás nem csak érzelmi, hanem akár gazdasági, élelmezési vagy kulturális kérdés is, így a kutatások igen széles körűek a témában, vagyis adat van bőven. Levine H., Jørgensen N., Anderson MA és munkatársai A spermiumszám időbeli trendjei című összefoglaló tanulmánya rámutat, hogy 1973 és 2011 között átlagosan évente mintegy 1,6%-kal csökkent a férfiak spermiumszáma. Ez azt jelenti, hogy 2011-re a csökkenés mértéke elérte az 59,3%-ot, vagyis a spermiumszám kevesebb, mint a fele a vizsgált időszak kezdetéhez képest.

Ennél is elkeserítőbb az a tény, miszerint a csökkenés mértéke gyorsul. A 2011 utáni adatok alapján ugyanis a 2000-es évek óta a spermiumszám csökkenésének léptéke gyorsul, évente már mintegy 2,64%-os arányt ad, ami azt jelenti, hogy a vizsgálati időszak kezdete óta a spermiumszám csökkenés mértéke 62,3%!

Igen, gond van…

Láthatjuk, hogy a spermiumszám csökkenése drasztikus, és ez már önmagában is komoly gond, de még szó sem esett a minőségi romlásról. Az ugyanis nem feltétlenül eredményezi a fogantatás elmaradását, de komolyan és jelentősen emeli a koraszülés, a vetélés és a genetikai betegségek kialakulásának esélyét!

Környezet

Ahogyan az álltvilág esetében, az embernél is jelentős tényező a környezet, pontosabban a környezeti ártalmak romboló hatása – ezeket pedig nem tudjuk kikerülni – és hatásukra a nem létszükségletű funkciók, mint a termékenység – romlanak le elsőre. Védekezni ellenük szerencsére a test képes, ha van miből…

Az utóbbi években nem csak a termékenység romlik, hanem az élelmiszerek tápanyagtartalma is – jelentős mértékben. Ennek oka szintén a környezeti hatásokban keresendő, eredménye pedig az, hogy ma már sokszor a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett is tápanyaghiányos állapotok lépnek fel, amik miatt a test kénytelen megbékélni a funkcióromlással is. A tápanyagok helyes pótlása azonban sokat tehet az egészségért, azon belül pedig a termékenység megtartásáért és visszaszerzéséért is. Ehhez a férfivitamin jó megoldás lehet, de a hasznosulás fokozása miatt érdemes szerves kötésben jelen lévő anyagokat keresni a készítményben (praktikusan a -citrátok és a -glükonátok), hiszen ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb.

Mivel a tápanyaghiányos sokszor tünet nélkül vannak jelen, így nehéz megítélni, pontosan melyik anyag is hiányzik. Egyszerűbb és hatékonyabb komplex készítményt választani. Egyrészt az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, másrészt olyan tápanyagok pótlásáról is gondoskodhatunk így, melyek hiányáról még csak nem is tudtunk.