A kismamákra leselkedő veszélyek közül a leginkább kikerülhetetlen a stressz. Mivel azonban ez a jelenség az életünkben szinte állandóan jelen van, így nem tulajdonítunk neki akkor a jelentőséget. Sajnos azonban a stressz, főleg a várandósság alatt, komoly problémák forrása is lehet. 

Prenatális stressz 

Vagyis az a stressz, mely a magzatot érinti még az anyaméhben. Ez sajnos jelentős károkozásra is képes lehet és azzal tisztában vagyunk, hogy a stresszt kikerülni lehetetlen. Ellene a test hatékonyan képes védekezni többek közt az antioxidánsok segítségével, valamint a tápanyagok megfelelő felhasználásával. 

A prenatális stressz és az androgén hormonok 

A prenatális stresszről ismert, hogy megváltoztatja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely aktivitását, és újabb bizonyítékok arra utalnak, hogy az androgén aktivitást is befolyásolhatja. Azt tudjuk, hogy a terhesség 17. napján az androgén hormonok szintje emelkedni kezd a fiú magzatok esetében. Ez az emelkedés a 18-19. napon is tart és a 19. napon éri el csúcspontját. Az állatkísérletekben a prenatális stressz hatására a 18-19. napon az emelkedés elmarad, ami komoly gondok forrása lehet a későbbiek folyamán, érintve a viselkedést, betegségeket, termékenységet és sok más aspektust. 

A stressz ellen 

A terhesség tervezésénél is kiemelten fontos a tápanyagok megfelelő arányú pótlása, hiszen a szervezetnek egy új életet kell létrehoznia, és ez nem egyszerű. A stressz romboló hatásai ellen is képes védekezni a szervezet, ha a tápanyagpótlás megfelelő. Ha nem, akkor a test a legfontosabb feladataira koncentrál, a nem létfontosságúakat hagyja leromlani – a stressz elleni védekezés pedig nem létszükséglet, legalábbis nem azonnali. 

A tápanyagellátottság a kiegyensúlyozott étkezéssel és a mozgással érhető el alapesetben, de sajnos napjainkra az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, vagyis a tápanyagpótlást, főleg a várandósság alatt ma már a szakemberek zöme is javasolja a kismamáknak. Ennek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, mely nem csak képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, de mindent komplexen, szerves kötésű anyagokkal teszi. Ez utóbbi a hasznosulás miatt fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, illetve a szerves kötések (a termékekben jellemzően -citrát és -glükonát kötési típusokat jelent) akár 80%-kal jobb hasznosulást tesznek lehetővé.