A férfiak egyik legismertebb hormonja a tesztoszteron. Többek közt ez játszik közre a másodlagos nemi jellegek kialakulásában, a hang mélyülésében, az izmos test lehetőségében. De emellett is számtalan olyan funkciót irányít, melyek kifejezetten fontosak – többek közt a termékenységbe is erősen beleszól -, és napjainkban igen sok esetben tetten érhető a tesztoszteron alacsony volta a férfiakban.

Mire kell?

Az izomnövekedéshez, a csontsűrűség megtartásához, a szexuális vágyhoz, a termékenységhez, a vérképzéshez – és még nagyon hosszan lehetne sorolni azokat a dolgokat, amik működésébe a tesztoszteron beleszól. Az elégtelen termelés pedig nem utolsó sorban komolyabb betegségek kialakulását is elősegítheti, vagyis érdemes rá figyelni.

Növelhető?

Természetes módszerekkel igen hatékonyan lehet növelni a hormon szintjét, de a tesztoszteront kívülről bevinni kizárólag orvosi utasításra szabad. A test ugyanis érzékeli ezt, és visszább vesz – túlságosan sok bevitt hormon esetében leáll – a tesztoszteron termelésből, vagyis cseberből vederbe kerülünk.

A termelés fokozható a megfelelő súlyzós és intervallum edzésekkel, a megfelelő, pihentető és nyugodt alvással is, és persze a szex is komoly szerepet kap. A kiegyensúlyozott szexuális élet ugyanis szintén segíti a tesztoszteron termelésének normál tartományban tartását.

Tápanyagok

A hormonok képzéséhez – mint minden más anyag képzéséhez a testben – alapanyagok szükségesek, ezek bevitele azonban sokszor nehézkes. Nem csak azért, mert nagyon sok rossz minőségű és egészségtelen ételt fogyasztunk. Vannak olyan anyagok, melyek természetes formában nehezen hasznosulnak, főleg mert sok olyan anyaggal találkoznak, mely gátolja felszívódásukat. A vas is ilyen – itt többek közt például a kávé és a tea jelenthet gondot -, de ide lehet sorolni a termékenység fenntartásának egyik legfontosabb tápanyagát, a cinket vagy a rezet is.

A tápanyagok megfelelő pótlásával a visszaesett tesztoszteron termelés is javítható, erre pedig egy jó férfivitamin megoldást jelenthet. Itt figyelni kell a termék komplexitására és arra, hogy az anyagokat szerves formában (-citrátok és -glükönátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát) tartalmazza. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (mint a cink és a réz kapcsolatában), illetve a szerves kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikénál.