A pajzsmirigy, pontosabban az általa termelt hormonok csúnya tréfát képesek űzni velünk, ha nem figyelünk oda kellően a szerv egészségére. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy adott esetben ellenőriztetjük a TSH szintet, hanem azt is, hogy ha eltérés van, annak mindenképpen utánajárunk, hiszen az öngyógyítással komoly gondokat is okozhatunk! 

Pajzsmirigy és meddőség 

A pajzsmirigygondok a meddőség melegágyai – ez nem titok, de az, hogy mit kezdünk azzal az infóval, hogy a pajzsmirigyünk hormontermelése nem tökéletes, az már más tészta. Sokan ugyanis a netről beszerzett alapinfók szerint a jód megvonásával vagy adagolásával igyekeznek kúrálni magukat, holott ez így veszélyes! Ezzel nem javítunk a családalapítás esélyein, csak rontunk rajta! 

Ha alulműködik, attól még gond lehet a jód! 

Arról, hogy a pajzsmirigy problémáját milyen módon kell kezelni minden esetben szakember dönt – kivétel nélkül! Ennek oka, hogy a szakorvos tudja, sok olyan kór van, mely “cseles” és a jód adagolása csak rontana a helyzeten. Jó példa erre a Hashimoto, vagyis az autoimmun pajzsmirigy gyulladás, melynek egyik fő tünete lehet a pajzsmirigy alulműködése (ritkább esetben túlműködése). Ha azonban jódpótlást alakalmazunk a betegség alatt, az jelentősen képes rontani a helyzeten, hiszen a betegség során a szervezet idegennek ismeri fel a pajzsmirigy sejtjeit, és megtámadja azokat, a jód pedig ezt a folyamatot csak erősíti. 

Óvatosan a családtervezéssel 

A meddő párok a családalapítás sikeressége érdekében tudatosan készülnek fel a fogantatásra. Erre ma már a szakemberek javaslatára egyre többen választanak várandósvitamint, ami alapvetően egy nagyon jó megoldás, de mindenképpen odafigyelést igényel, hiszen hazánk jódhiányos terület, vagyis a legtöbb várandósvitamin jódot is tartalmaz! 

Azon túl, hogy a pajzsmirigy értékeiről mindenképpen szakemberrel érdemes konzultálni, amennyiben a jód tiltólistás, várandósvitamint is –e szerint válasszunk. A jódmentesség mellett érdemes figyelni arra, hogy a komplex készítmény a lehető legtöbb anyagot szerves formában tartalmazza, illetve arra is, hogy megfelelően tagolt legyen. Előbbi a hasznosulás miatt fontos, hiszen a praktikusan -citár és -glükonát kötési formában az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Utóbbi, vagyis a tagoltság pedig az igényrendszer miatt jelentős. 

Bár a terhesség 9 hónapjának mindegyike megemelt tápanyagigénnyel rendelkezik (sőt, a felkészülési időszak és a szoptatás is), az eltérő trimeszterek tápanyagigénye nem azonos! Ennek megfelelően a várandósvitaminnak követnie kell ezt a tagoltságot, hogy a lehető legjobban szolgálhassa ki a trimeszterek eltérő igényeit!