Mivel évek óta rengeteg helyről halljuk, hogy mennyire fontos a folsav a magzatok egészséges fejlődéséhez, ezért ma már szinte minden kismama odafigyel a megfelelő folsavellátottságra. Ez nem is olyan nehéz, hiszen hatalmas számban vannak azok a készítmények, melyek tartalmaznak folsavat. Csakhogy ez még édeskevés, hiszen minden második ember számára hatástalan a készítmények egy jelentős hányada.

Hatástalan?

Kis túlzással, igen. Egy olyan készítmény, mely a folsav mellett más összetevőket is tartalmaz nem lesz teljesen hatástalan a szervezet tápanyagpótlásában, de folsavbevitel szempontjából akár értékelhetetlen is az, amit tesz. Ha a készítményben szerves kötéssel, biológiailag aktív formában vannak jelen az anyagok (-citrát és -glükonát kötési formák), akkor a bevitt anyagok hasznosulása is nagyon jó lesz, ha még komplex is az adott készítmény, akkor a hasznosulás akár 80%-kal is jobb!

A folsav

A B9-vitamin, vagy M-vitamin néven is emlegetett anyag a velőcsőzáródási folyamatokban játszik elengedhetetlen szerepet. Hasznosulása azonban nem olyan egyszerű. Minden ember szervezetében megtalálható az úgynevezett MTHFR nevű enzim, melynek hatalmas szerepe van a vér homocisztein szintjére, de emellett a folsav anyagcsere egyik legfontosabb mozgatóeleme is. És innen jön a feketeleves: minden második emberben ez az enzim mutálódott formában van jelen, aminek következtében a folát hasznosítása a szervezet számára lehetetlen!

Más forma

A fenti kijelentés bár nagyon ilyesztő, de egyrészt igaz, másrészt áthidalható. Ehhez nem kell más, mint olyan várandósvitamint választani, mely nem folát formában tartalmazza a folsavat. Hogy akkor hogyan? Több variáció is lehetséges, de a legjobb kétségtelenül a negyedik generációs, úgynevezett quatrefolic folsav. Ebben a formában ugyanis a szervezet akkor is nagyon hatékonyan képes felszívni a folsavat, ha az MTHFR mutáció jelen van.