Egyre többször és egyre több helyen olvashatjuk, hogy az energiaitalok ördögtől való löttyök, melyek tönkre teszik a szervezetet. Nos, ez azért így erős túlzás, de tény, hogy komoly rombolásra képesek, ha nem tartunk mértéket! Hogy mit áldozunk be? Az erek állapotát – mely akár merevedési gondokat is okozhat – éppúgy, mint a termékenységet! 

Energiaital – üdítő, drog, vagy mi is ez pontosan? 

Egyik sem. Ez egy élénkítő ital, vagyis hiba üdítőként fogyasztani, de messze nem méreg! A benne lévő anyagok nagy mennyiségben azonban komoly gondokat okozhatnak, melyekkel jellemzően akkor találkozunk, amikor már túl vagyunk a nagy energiaital fogyasztási életszakaszon. Viszont az időben visszamenni, és mégsem inni annyit ezekből a folyadékokból nem lehet, vagyis muszáj előre gondolkodni! 

Mi a gond? 

Nem, az energiaital fogyasztása nem baj – bár addiktív, de ez igaz a kávé esetében is. A gond a mérték megszegése. Rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztva szív és érrendszeri gondokat, sőt, meddőséget is okozhatnak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az érrendszeri problémák a merevedésre is erősen képesek rányomni bélyegüket… 

Ráadásul a spermiumok minőségét is rombolják. Sajnos még ma is kevesen tulajdonítanak ennek jelentőséget, holott a fogantatáskor a rossz minőségű spermium nem esik ki a versenyből, vagyis képes a megtermékenyítésre, de éppen a minőségi gondok miatt jelentős mértékben nő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye! 

Tiltólista? 

Mivel 18 év alatt még kávét is fogyasztanak az emberek, így a tiltás nem feltétlen célravezető. A cél a tudatosság, ami egy felnőtt esetében már könnyebb, egy fiatalabb férfinél azonban lényegesen nehezebb. Marad a hatások legalább részbeni ellensúlyozása, mert erre van lehetőség, sőt, megfelelő tápanyagellátottság mellett erről a szervezt önállóan gondoskodik is! 

Tápanyagpótlás 

Ahhoz, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségben legyenek jelen a tápanyagok kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres mozgásra van szükség. Sajnos azonban sokszor ez sem elég. A környezeti ártalmak – szmog, vegyszerek, hőhullámok, stb. – nem csak ránk, hanem a környezetünkre így élelmiszereinkre is rossz hatással vannak. Ennek köszönhetően az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent azok tápanyagtartalma. A probléma olyan mértékű, hogy mára a WHO is megfogalmazott ajánlást a mikrotápanyagok pótlására. 

A tápanyagpótlás megfelelő eszköze lehet egy jó férfivitamin, mely mindenképpen komplex, azaz sok anyagot tartalmaz és ezek közül a lehető legtöbbet szerves kötési formában. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos, mert a tápanyagokat nem elég csak bejuttatni a szervezetbe, fontos azok hasznosulása is. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, ráadásul a szerves kötések (jellemzően -citrátok és -glükonátok) pedig akár 80%-kal is jobban hasznosulnak! Ezzel pedig jobb és gyorsabb eredmény érhető el a tápanyagpótlás terén is.