A hüvely valamilyen fertőzése szinte minden nő életében legalább egyszer jelentkezik. Ez nem is meglepő, és sokszor még csak nem is okoz különösebb gondokat, pusztán némi hüvelyi folyást. De mi a helyzet akkor, ha mindez a várandósság során jelentkezi? Rohanjunk az orvoshoz, vagy maradjunk tétlenek?

A hüvelyi folyás és a hormonok

A terhességgel a hormonháztartás is felbolydul, ennek megfelelően a hüvelyi folyás – melyre a hormonok komoly befolyással vannak – természetesen is jelen lehet. Gondot akkor okozhat, ha a folyás bűzös, állaga nem folyékony, színe fehér, zöld, barnás, véres vagy szürke, illetve, ha a szeméremterület viszket és ég. Ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, de ha a kismamát megnyugtatja, akkor a folyások bármelyikével kapcsolatban biztosan számíthat az orvosa segítségére!

Gond lehet?

Sajnos tény, hogy a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések felelősek a vetélések és koraszülések mintegy 70%-ért, így igen, komoly gondokat is okozhat. Félvárról venni semmi esetre sem szabad, de az is igaz, hogy a pánik biztosan nem fog segíteni azokon, akiknél jelentkezik a gond.

Orvoshoz?

A fent említett elváltozásokkal mindenképpen keressük fel a kezelőorvost, de nagyon fontos a hüvelyi fertőzések kialakulásának megelőzése is. A szervezetben a cink és a réz antibakteriális szerepet töltenek be, segítenek elkerülni a fertőzések – többek közt a hüvelyi gondok – kialakulását is. A várandósság során ezekre az anyagokra is megnő a szervezet igénye, ám pótlásuk sokszor nem egyszerű feladat, még kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett sem. Jó megoldás lehet a megfelelő várandósvitamin. Ennek megfelelően tagoltnak kell lennie – hiszen a három trimeszter igényrendszere nem azonos – valamint gondoskodnia kell a jó hasznosulásról is, ellenkező esetben a bevitt anyagok többsége a vizelettel kiürül. A hasznosulás jelentősen növelhető, ha a készítmény komplex – az egyes anyagok segítik mások hasznosulását -, illetve, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. Ilyen kötések a -citrátok és a -glükonátok (pl.: Cink-citrát, réz-glükonát) melyeket a szervezetnek kevesebb átalakítás árán sikerül hasznosítania, így felszívódásuk akár 80%-kal is jobb!

A megelőzés eszköze ezen felül az, hogy a kismama, ha nem otthon van, lehetőleg mindig figyeljen arra, hol és hogyan foglal helyet. Fontos részlet lehet a szex is, hiszen fertőzés átadható úgy is, hogy annak jelenlétéről fogalmunk sincsen. Ez azonban az óvszer használatával könnyen elkerülhető.