A szülés utáni depresszió sajnos nagyon jól ismert fogalom a kismamák körében, tekintve, hogy igen sok nőt érint. Ezzel szemben kevesen tudják, hogy az apákat is érinti a szülés utáni, illetve akár a várandósság alatti depresszió, melynek hátterében sok esetben nem csak pszichológiai tényezők, hanem tápanyaghiányok is állnak. És hogy milyen mértékben? Az apák ötöde találkozik ezzel a gonddal! 

Depresszió 

Rendkívül sok embert érint napjainkban a depresszió, melynek nem csak pszichológiai okai vannak. Sok esetben a háttérben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg, többek közt a D-vitamin hiányállapota – ez pedig sajnos a hazai lakosságra nagyon is jellemző 

Depresszió a várandósság alatt, illetve az után 

Sajnos az édesapák ötöde megismerkedik a várandósság alatti vagy a szülés utáni depresszióval. Bár sokan hiszik, de ennek oka nem az, hogy a férfi féltékeny lesz a figyelemre, amit a kisbaba kap. Sokkal inkább az, hogy igyekszik a lehető legjobb életet biztosítani a csöppségnek, ezért pedig egyre többet dolgozik, egyre több stressz éri. 

Tegyünk ellene 

A stressz-szint csökkentésével igen sokat tehetünk a depresszió ellen. Ez még a várandósság alatt egyszerűbben is megoldható, a kicsi érkezésével azonban már csak nagyon nehezen. Vagyis nem csak kívülről, hanem belülről is érdemes harcba szállni a depresszióval – ennek eszköze pedig a megfelelő tápanyagellátottság. 

Ezt ma már sajnos csak nagyon nehezen tudjuk megoldani pusztán étkezéssel és rendszeres mozgással, mivel az élelmiszerek beltartalma az utóbbi néhány 10 évben sokszor 50%-ot is meghaladó mértékben csökkent. A D-vitamin és sok más tápanyag pótlása is megoldható vitaminkészítményekkel, de ehhez mindenképpen érdemes összetett készítmény keresni, hiszen a D-vitamin is jobban hasznosul kalcium jelenlétében – ahogyan sok más anyagnak is van hasznosulást elősegítő párja/párjai. 

A D-vitamin esetében fontos, hogy D3 formában keressük, így az anyag hasznosulása sokkal jobb. A hasznosulás kérdésköre mindig kiemelt jelentőségű, éppen ezért a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában vigyük be a szervezetbe. A praktikusan -citrát és -glükonát kötésekkel a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet. Férfiak esetében pedig érdemes az erősebbik nemre kialakított készítményt választani, hiszen a nők és a férfiak tápanyagszükséglete nem azonos