Az anémia igen gyakori a kismamák körében, sokan már a terhesség kezdeti szakaszában is találkoznak vele. Az anémia nem lehetetleníti el a várandósság kialakulását, de igen nagy kockázatokat hordoz, melyeket azonban ki lehet védeni. 

Anémia, vagyis vérszegénység 

Vérszegénységgel a nők többsége találkozik élete során, ráadásul a terhességnél sem ritka, a harmadik trimeszterre nagyon sok esetben jelentkezik, azonban nagyon veszélyes is lehet, ha a kezdeti szakaszban is jelen van! 

Egy 2019-ben megjelent svéd tanulmány igen nagy esetszámmal vizsgálta az anémia hatását a magzat fejlődésére. Elkeserítő, de a korai szakaszban jelentkező vérszegénység sajnos jelentősen növelte az idegrendszeri fejlődési zavarok megjelenését, illetve gyaníthatóan hatással volt más, nagy oxigénigényű szervek és rendszerek fejlődésére is. A várandósság elején jelentkező anémia 44%-kal növelte az autizmus megjelenésének esélyét, 37%-kal az ADHD (figyelemzavaros, hiperaktív viselkedészavar), illetve sajnos 120%-kal növekedett a szellemi fejlődés elmaradásának esélye! 

Mi váltja ki? 

Ahogyan nagyon sok esetben, a vérszegénység is adódhat betegségből vagy szervi gondokból, de 95%-ban a vas a ludas! Kisebb eséllyel ugyan, de a folsav és a B12-vitamin is szerepel a kiváltó hiányállapotok között. A vaspótlást már a várandósság tervezésétől javasolják a szakemberek, hiszen sok diéta (pl.: vegetáriánus és vegán) komoly befolyással van a vas hasznosulására – ahogyan egyes gyógyszerek vagy például a túlsúly is rombolja azt. 

Pótlás 

A vas vitaminkészítmények segítségével is pótolható, de itt is figyelni kell a hasznosulásra, az ugyanis több dologtól is függ! 

A szerves kötésű, biológiailag aktív anyagok hasznosulása a szervezetben egyszerűbb, ennél fogva hatékonyabb is – akár 80%-kal jobban hasznosulnak, mint szervetlen társaik. Ez a vas esetében praktikusan a vas-glükonát kötési formát jelenti. 

Emellett fontos, hogy a vas beépülését segítő anyagok is jelen legyenek. Itt a C-vitaminnak van kiemelt szerepe, hiszen a vas hasznosulását igen nagy mértékben képes javítani! 

Várandósvitamin esetében a felkészülési időszak tápanyagszükségletét is vegyük figyelembe. Ez egyezik az első trimeszter szükségleteivel, de eltér a második, illetve a harmadik trimeszter szükségleteitől is!