Nagyon sokszor futunk bele abba a tévhitbe, hogy aki túlsúlyos, annak biztosan túlságosan jó a tápanyagellátottsága is, vagyis a terhességgel sem lesz különösebb gondja. Holott éppen az ellenkezője igaz, annak ellenére is, hogy a túlevésnél valóban okkal feltételezhetnénk a tökéletes ellátottságot is. A tápanyaghiány azonban jelen van, és ez bizony gondokat is okozhat. 

Túlsúly és tápanyagok 

A tömegtermelés és a sokszorosan feldolgozott élelmiszerek világában hiába érezzük magunkat jóllakottnak, sajnos nagy eséllyel nem jutunk hozzá a megfelelő tápanyag mennyiséghez. Ezen túlmenően az étkezési szokásaink és persze a nem megfelelő élelmiszereink – valamint a mozgáshiány – az elhízást világbetegséggé tették.

Gondot okoz 

Az, hogy esztétikailag nem mindenki szereti a túlsúlyt, egy dolog. A felhalmozódó zsír azonban ösztrogénazonos anyagot termel a szervezetben, vagyis jelentősen képes hozzájárulni az ösztrogéndominancia kialakulásához, mely pedig a meddőség egyik gyakori okozója is – nem utolsó sorban pedig további elbillenéseket is okoz az endokrin rendszerben. 

A terhesség útján 

A túlsúly tehát hátráltatja a várandósság kialakulását, illetve növeli a terhesség során jelentkező patológiák kockázatát is. Ennek megfelelően igyekezzünk megszabadulni tőle.  

A túlsúly jelenléte sajnos utal a tápanyaghiányos állapotok jelenlétére is, ezzel is kezdeni kell valamit, hiszen a nem megfelelően működő szervezet nem kockáztat egy olyan, igen nagy kihívást jelentő folyamatot, mint a várandósság. Ráadásul a tápanyaghiányok messze nem csak a túlsúlyos emberek esetében vannak jelen, hanem napjainkban szinte mindenkinél, nem véletlen, hogy a WHO a terhes kismamáknak már hivatalosan is javasolja a mikrotápanyagok pótlását. 

Erre jó eszköz lehet egy megfelelő várandósvitamin, melynek három kritériumnak mindenképpen meg kell felelnie. Első körben ellenőrizzük, hogy összetett legyen, hiszen nehéz pontos és hosszadalmas vizsgálatok nélkül megmondani, mely anyagokból is van hiány a szervezetben. A komplexitás mellett fontos a megfelelő, biológiailag aktív, szerves kötési formák jelenléte (-citrátok és -glükonátok), ezekkel ugyanis a hasznosulás is akár 80%-kal javul!  

Tartsuk szem előtt, hogy a terhesség három eltérő trimeszterre tagolódik, melyek tápanyagigénye sem azonos, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt a tagoltságok ki kell tudnia szolgálni!