A túlsúly egy komoly probléma, hiszen az ember életminőségére is jelentősen képes rányomni a bélyegét. A nők számára a terhesség ebből a szempontból rizikós, mivel igen sok esetben a 9 hónap során felszedett többletsúly egy részét a szülés után sem képesek leadni. Azonban a terhesség alatt felszedett felesleges többletsúly bizony a gyermek későbbi elhízásában is szerepet játszhat!

Terhesség alatti hízás

Kettő helyett egyél! Most nem számít a hízás, a babádért teszed! – ismerősek ezek a mondatok? Ha igen, akkor jó eséllyel a terhesség során felszedett felesleges túlsúly is ismerős lehet, amitől később megválni elképesztően nehéz. A terhesség során tényleg szüksége van a szervezetnek többlet tápanyagmennyiségre, de az nagyon nem mindegy, ezt hogyan kapja meg! És igen, a várandósság hízással jár, hiszen a baba, a magzatvíz, a placenta mind súllyal rendelkezik – de a többlet zsírmennyiség mire való, arra tényleg szükségünk van?

Én hízom – a baba is hízik

A baba hízása természetes, jelentős mértékű a harmadik trimeszterben. Ilyenkor pedig jellemzően a kismama is jelentős hízáson megy keresztül. Sokan hiszik: ahogyan a baba hízik, én is hízom – ez azonban éppen fordítva van. A baba a fejlődésének megfelelően hízik, ezzel semmi gond nincs, jó esetben azonban a kismama növekedése a gömbölyödő pocakban, nem pedig a zsírpárnák gyarapodásában mutatkozik meg. A túlsúlyos kismama meg nem született gyermeke is extra mennyiségben kap zsírsejteket, ez pedig a későbbiekben négyszer akkora eséllyel okoz elhízást az ő életében is.

A gyermekkori elhízás pedig nem vicc, ma, hazánkban minden negyedik gyermeket érint!

Akkor mi legyen?

Egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkozni és persze mozogni kell! Ez alól a kismama sem kivétel- de persze nem feltétlen a maraton lefutását jelenti. A rendszeres séta, a jóga vagy hasonló kímélő mozgások tökéletesek, sportosabb kismamák esetében pedig ennél lényegesen több is beleférhet!

A tápanyagok pótlása, melyekre a terhesség során szüksége van a szervezetnek, még így sem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszerek beltartalma sok esetben meg sem közelíti a 40-50 évvel ezelőtti szintet. Remek megoldás lehet egy jó várandósvitamin, de igen sok esetben hallhatjuk a rémhíreket, miszerint éppen a vitamin okozza az étvágy nagyfokú növekedését. Ez pedig nem feltétlenül halandzsa…

Vitaminok és az étvágy

Tudta, hogy a B-vitaminoknak étvágynövelő hatása van? És azt, hogy a harmadik trimeszterre a szervezetnek ebből a családból már csak a B6-vitamin pótlására van szüksége? Pedig igen, és ha olyan várandósvitamint választ, mely az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit megfelelően képes kiszolgálni, támogatni, akkor ezt a tényt is szem előtt tartva segítheti a várandósságot, illetve csökkentheti az túlsúly kialakulásának esélyét! Mindeközben ne feledkezzünk meg a hasznosulás kérdéséről sem! A bevitt anyagok lényegesen, akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ha szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen az adott készítményben – ez praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti. Ezekkel a bejuttatott anyagok jóval hatékonyabban képesek támogatni a várandósságot.