A túlsúly veszélyes, az ideális testsúlyt elérni azonban nem éppen egyszerű feladat – ráadásul a hazai lakosság körében nagyon magas, 60%-ot is meghaladó a jelenléte. A fogyás elérésében a diéták gyors eredménnyel, jelentős súlyvesztéssel is kecsegtetnek, de ez nagyon sok esetben vezet komoly tápanyaghiányokhoz, úgynevezett minőségi alultápláltsághoz. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre!  

A túlsúly és a test 

Sokszor került már szóba, mostanra tudjuk: a felesleges zsírrétek ösztrogénazonos anyagot termel, így a túlsúly hozzájárul az ösztrogéndominancia kialakításához. A férfiak esetében azonban a túlsúllyal egy enzim is előkerül, mely bizony a tesztoszteront ösztrogénné bontja, azaz ront a helyzeten – a termékenységen, izomépítésen, egészségen, mindenen. 

Diéta? 

Nosza, elő a szuperdiétákkal, amikkel pár nap, egy – két hét alatt le lehet fogyni! Ez nagyon jól hangzik, de nagy ára van.  Egyrészt a nem megfelelően kivitelezett diéta sok esetben jár hízással, másrészt még ha ez nem is jelentkezik, az úgynevezett minőségi alultápláltság igen. Hiszen az étkezés lényege a tápanyagbevitel lenne, ha pedig feje tetejére állítjuk az étkezésünket, a szélsőségek felé ellépve, akkor bizony a tápanyagellátottságunk is leromlik. 

Tápanyagok és pótlásuk 

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen tápanyagokat, milyen minőségű anyagokat és milyen mennyiségben viszünk be a szervezetbe. A test elsődlegesen azokra a funkciókra összpontosít, mely az egyén életben maradásához kellenek, a többi másodlagossá válik a tápanyaghiányos állapotokban, azaz akkor szán rá “üzemanyagot” a test, ha marad. Ilyen másodlagos funkció az izomépítés, a haj és a bőr megfelelő állapota, de ide tartozik a termékenység is. 

A diéta megválasztása tehát kiemelten fontos, de azzal is számolni kell, hogy az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi 40-50 évben – ez a csökkenés sokszor az 50%-ot is meghaladja! Azaz ugyanannyi étellel sokkal kevesebb tápanyag jut a szervezetünkbe. A tápanyagellátottság kiegyensúlyozásához egy jó férfivitamin segíthet, ami a sportteljesítményt ugyanúgy fokozza, mint a termékenységet. Az elvárás a készítmény irányába a komplexitás, illetve a szerves, biológiailag aktív anyagok használata. A praktikusan -citrát és -glükonát kötésben jelen lévő anyagok (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis a bevitt anyag ennyivel jobb arányban képes beépülni a szervezetbe. Ez hatékonyabb támogatást, gyorsabb eredményeket jelent.