Terhességi inkontinenciával a kismamák egy jelentős hányada találkozik, sokan sajnos a szülés után évekkel is tapasztalják. Ugyanakkor az inkontinencia megelőzhető, sőt, a kialakult gond is kezelhető, pusztán beszélni kell róla, hiszen egyébként nehéz segítséget kapni.  

Terhességi gond? 

Igen, ez a probléma a terhesség alatt nagy arányban jelentkezik, sokszor még utána is megmarad. Hogy mekkora gond? Nagy, mert hatással van az érintettek szociális életére is, elősegíti az elmagányosodást, elszigetelődést, ráadásul mentálisan is megterhelő – mégsem mernek róla beszélni, mert szégyellik. Ez azonban felesleges, mert hátterében hormonális változások és betegségek is állhatnak, vagyis, ha eltitkoljuk, nagyobb gondot is okozhat! 

Inkontinencia és kor 

A vizsgálatok és adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik későn, 35 éves kor után vállalnak gyermeket, az inkontinencia jelentkezésére nagyobb esély mutatkozik. Az inkontinencia megjelenését jelentősen elősegítheti a terhesség alatti túlzott hízás, de a fogantatás előtti túlsúly is rizikófaktor. Előbbi problémás, hiszen ma már a WHO is javasolja a kismamáknak a tápanyagpótlást, a nem megfelelően kiválasztott várandósvitamin pedig sajnos a terhesség alatti hízást is elősegítheti.  

Éppen ezért fontos, hogy olyan terméket válasszunk, mely a harmadik trimeszterre már nem tartalmaz felesleges mennyiségben B-vitaminokat. A B6-vitamin továbbra is elengedhetetlen, de a feleslegesen bevitt B-vitamin ugyan gondot nem okoz, ellenben étvágynövelő hatással rendelkezik. Vagyis a megfelelő, trimeszterek igényeire szabott tápanyagpótlás fontos. Emellett kiemelt jelentőségű a bevitt anyagok hasznosulása, melyet jelentősen növelhetünk, ha szerves kötésű (-citrátok – glükonátok) anyagokat tartalmazó készítmény mellett tesszük le a voksunkat. Így a terhességi túlzott hízás kockázata is jelentősen csökkenthető. 

Ha már megvan a gond… 

A Kegel-gyakorlat lehető a mentőöv, mely jelentősen képes javítani, adott esetben meg is szűntetheti a már kialakult gondot! Egyszerűen össze kell szorítani azokat az izmokat, melyek a vizelet visszatartásáért is felelnek, megtartani a szorítást 10 másodpercig, majd elengedni azt. Ezt ismételjük 10-20 alkalommal napi 3-4 sorozatban, amit 4-8 hétig ismételjünk!