A hüvelyflóra eltolódása sohasem kellemes egy nő számára, hiszen egyrészt tüneteket okozhat, másrészt a helyreállítása sem olyan egyszerű. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a nő történetesen várandós, hiszen ilyenkor a hüvelyi fertőzések lényegesen nagyobb veszélyt jelentenek. Azonban ilyenkor is nagyon óvatosan bánjuk a házi praktikákkal, mert komoly gond is lehet belőle! 

Fertőzések 

Hüvelyi fertőzéssel szinte minden nő találkozik élete során. Ezek kialakulásában nagy szerepet játszhat a hüvely flórájának eltolódása is, amikor a tejsavtermelő baktériumok aránya lecsökken. Ez az általuk termelt anyag hiányát is magával hozza, ami miatt a hüvely alapvetően savas közege sérül, vagyis a fertőzések könnyebben képesek kialakulni. Ez sohasem kellemes, de a terhesség során bizony veszélyes is, hiszen a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések felelősek a vetélések mintegy 70%-ért! 

Terhesség és hüvely 

A hüvely egészsége a kismamáknak talán még fontosabb, ráadásul nekik számolni kell azzal a ténnyel, hogy az immunrendszer a várandósság alatt csak visszafogottan üzemel, vagyis minden támogatás jól jöhet a szervezetnek, éppen ezért érdemes odafigyelni a megfelelő étkezésre, mozgásra és a megfelelő tápanyagpótlásra! Ennek remek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, mely azon túl, hogy képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, köztük a cinket és a rezet is. Ez a két anyag a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik, vagyis megfelelő szintjük mellett a fertőzések kialakulásának esélye is jelentősen lecsökken. Ahhoz, hogy a lehető legjobban hasznosuljanak ezeket is érdemes szerves kötési formában (-citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) bevinni a szervezetbe, hiszen felszívódásuk így akár 80%-kal is javulhat! 

Házi praktikák 

A házi praktikákat alapvetően érdemes fenntartásokkal kezelni, különösképpen akkor, mikor a várandósság is képbe kerül! Ilyenkor a gyógynövényes terápiák is árthatnak, hiszen a magzatra több összetevő is veszélyes lehet. 

A natúr joghurt hüvelybe helyezésére sokan esküsznek. Az elképzelésnek van alapja, hiszen a natúr, élőflórás joghurt Lactobacillus bulgaricus baktériumtörzset tartalmaz. Ez egy tejsavtermelő baktérium, mely megtalálható a hüvelyben is, igaz, nem tartozik a domináns Lactobacillusok közé ebben a közegben. Egyes tanulmányok hatékonynak találják a joghurtot ebben a koncepcióban, mások egyáltalán nem. Ugyanakkor a terhesség során ezzel inkább ne kísérletezzünk! Ha problémát észlelünk a hüvelynél, forduljuk a kezelőorvoshoz a házi megoldások helyett!