A terhesség, főleg az első baba várása kifejezetten ijesztő tud lenni. A kismamában kavarognak a kérdések, de attól is tart, hogy butaságiot kérdez, így inkább hallgat és reménykedik, hogy nem lesz baj. 

Most segítünk néhány ilyen kérdést tisztázni, hogy a babavárás is nyugodtabb lehessen. 

Keményedő pocak = szülés? 

Igaz, hogy a keményedések, fájások a szülés velejárói, de jelentkezhetnek a 24. héttől, ilyenkor azonban jósló-fájásokról lehet szó. A Braxton-Hicks féle összehúzódások nem tartanak tovább, mint 60 másodperc, a testhelyzet változtatására szűnnek és nem válnak rendszeressé. Ha a kérdés így sem tisztázott, nyugodtan keresse fel az orvosát! 

Normális a hüvelyi folyás a terhesség alatt? 

Egyszerűen válaszolva: igen. Még viszonylag nagyobb mennyiségben is normális lehet a hüvelyi folyás, egészen addig, míg színtelen és szagtalan. Ha azonban színe, vagy szaga megváltozik, az fertőzésre utalhat, ebben az esetben mindenképpen keresse fel orvosát, hiszen a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések okozzák a vetélések és koraszülések mintegy 70%-át! 

Maga a terhesség is fogékonyabbá tesz a hüvelyi fertőzésekre, mivel az immunrendszer visszafogottabban üzemel a baba megtartása érdekében. Vagyis a kismamáknak oda kell figyelni arra, hogy a fertőzés esélyét a lehető legkisebbre redukálják. Ez pedig nem merül ki abban, hogy nem ülnek hideg kőre, vagy nem maradnak vizes fürdőruhában. Fontos az is, hogy a szervezetüket segítsék a védekezésben, ehhez pedig cinkre és rézre lesz szükségük. Ezek az anyagok ugyanis a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatásokkal rendelkeznek, azaz komoly segítséget jelentenek a fertőzések kialakulásának megakadályozásában is. 

Terhesség alatt a pótlásuk nagyon jól megoldható megfelelő várandósvitaminnal. Azonban ki kell emelni, hogy olyan készítményre lesz szükség, mely szerves kötésben tartalmazza ezek az anyagokat (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, vagyis Cink-citrát és réz-glükonát), mivel így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Fontos megemlíteni azt is, hogy trimeszterenként eltér a cink és réz igénye a szervezetnek. Vagyis a készítménynek, melyet kiválasztunk, képesnek kell lennie arra, hogy kövesse az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is! 

Gondot okoz a megfázás és a láz? 

A megfázás nem, de a láz problémás lehet. Hiába tartja magát makacsul az elképzelés, hogy a köhögés és a tüsszentés a méhszáj kinyílását okozhatja, ez nem igaz! 

A láz azonban sajnos a magzatra is hatással lehet. A terhesség korai szakaszában a vetélés és a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát emeli meg, később pedig a koraszülés rizikóját tolja felfelé. A lázcsillapítás a kismamáknak jellemzően paracetamollal történik, de mielőtt bármit is teszünk, az orvossal konzultáljunk.  

Inkontinencia, vagy ez magzatvíz? 

Ez is igen sok kismamát érint, pontosabban az inkontinencia. Azonban a vizelet színnel és szaggal is rendelkezik, ez egészséges kimama esetében a magzatvízre ez nem igaz! Ha bizonytalan, a betétet vigye magával az orvoshoz, egy gyors teszt segítségével megállapítják, van e bármilyen gond.