Azzal ma már a legtöbb nő tisztában van, hogy a megtermékenyülésre nem áll rendelkezésre a teljes ciklusidő. A megtermékenyülés az ovuláció alkalmával megy végbe, ám hogy ez pontosan mikor van, az egyénenként eltérhet. Vannak azonban jelek, amik az ovuláció jelenlétére utalnak. 

Mi az az ovuláció 

Az ovuláció kifejezés tulajdonképpen azt az időszakot jelöli, mikor az érett petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez jellemzően a ciklus középidejében történik, nagyjából a 14 nap környékén – de mivel a ciklus hossza egyénileg eltérhet, így ezt csak a nagyátlag szemszögéből lehet meghatározni. 

Mi mutatja az ovuláció jelenlétét 

A szakemberek gyanítják, hogy viszonylag sok nőnél a petesejt kiszabadulása során kis mennyiségű folyadék is ürül, mely a hasüregben landolva irritálhatja a hashártyát, ez pedig fájdalommal járhat. Ez lehet tompa vagy éles, görcsös vagy szúrós, de 1-2 napnál tovább nincsen jelen. Ha mégis, az más gondokra utalhat a fájdalom hátterében, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni! 

Mivel napjainkban a meddőség egyre több párt érint, így a nők is igyekeznek a lehető legtöbbet tenni azért, hogy megtámogassák a várandósság kialakulását. Ebben pedig két nagy segítségük is lehet. Az első a megfelelő tápanyagellátottság, melynek kialakításában hatalmas segítség lehet egy jól megválasztott várandósvitamin, mely megfelelően tagolt, hogy kiszolgálja az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves kötésben tartalmazza (így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb). A másik nagy segítség, ha jól be tudják lőni az ovuláció idejét, hiszen így az együttlét “időzítésével” is lehet előnyhöz jutni! 

Ugyancsak az ovuláció jelenlétére utalhat az úgynevezett középidei vérzés, mely egy kis mennyiségű, pecsételő vérzést jelent. 

Ovuláció és fogantatás 

Tudjuk, hogy az ovuláció során a fogantatás jó eséllyel történhet meg, ha nincs semmi gond a termékenységgel. Ezen az esélyen még egy kicsit lehet javítani a megfelelően időzített együttléttel, amit egy jó ovulációs kalkulátorral ki is lehet számolni. A spermiumok azonban 3 napig életképesek maradnak a hüvelyben, azaz annyira pontos időzítésre nincsen szükség, így nem kell feladattá alacsonyítani az együttléteket.