A családtervezés nem éppen egyszerű feladat. Már persze akkor, ha a cél a családalapítás, nem pedig annak elkerülése. Mert a fogamzásgátlásnak számos olyan módja ismert, mely nagyon hatékony, a családalapítás elősegítése azonban sajnos nem ilyen egyszerű. Nézzük, mely módszerek lehetnek hatékonyak.

Hőmérőzés

A női ciklus tulajdonképpen három szakaszra bontható, melynek a középső része – mely egyben a legrövidebb is – a termékeny “ablak”. Ekkor képes a magzat megfoganni. Ekkor kezdődik a sárgatest hormon termelése is, hiszen a tüsző megérik, és kireped, vagyis a nő ovulál. A sárgatest hormon pedig a testhőre is hatással van, némileg megemeli azt. És itt jön a lényeg. Ez ugyanis némi időbe telik, vagyis a hőmérőzés azt mutatja meg, hogy már túl vagyunk a termékeny ablakon, így annak meghatározására használni, hogy mikor van az ovuláció, önmagában nem lehet.

Megfelelő póz

A megfelelő póz növeli a termékenységet, sőt, a baba nemét is meghatározza? Ugye, hogy furán hangzik. Azért, mert nem is igaz. Inkább arra figyeljünk, hogy a gravitáció ne dolgozzon a spermiumok ellen, azaz az ülő, álló pózokat hanyagoljuk, és inkább a férfi legyen felül. Az is jó, ha fekve tölt a nő 10-15 percet az aktus után.

Számolgatunk

Kiszámítani mikor ovulál a nő? Igen, ez jó és hatékony módszer. Csak azt ne feledjük, hogy minden ciklus hossza más lehet, így az ovulálás időpontja is egyénenként változó időintervallumonként érkezik el.

Az ovuláció kiszámítása – főleg, ha ehhez a megfelelő tesztet is használjuk – jó módszer lehet, valóban képes megnövelni a családalapítás esélyét. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden ember más, vagyis közel sem biztos, hogy a nagykönyvi, 28 napos ciklus ránk is igaz, az meg pláne nem, hogy szintén a nagykönyvi, 14. napon ovulálunk.

Vitaminok

Igen, szintén kifejezetten hatékony módszer a vitaminkészítmény, pontosabban a várandósvitamin szedése. Persze nem minden esetben. Fontos, hogy a készítmény egyrészt megfelelően tagolt legyen, hogy a felkészülési időszakban is azokat a tápanyagokat és abban a dózisban kapjuk, amire szükségünk van (ehhez a komplex összetétel is elengedhetetlen). Emellett azonban kifejezetten figyeljünk arra, hogy az anyagokat a készítmény szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza (ez jellemzően -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, pl.: cink-citrát, vas-glükonát). Ezzel ugyanis azok hasznosulása, vagyis tulajdonképpen a készítmény eredményessége is akár 80%-kal jobb lehet!

Sok szex

Ennek minden férfi örül, csakhogy a termékenységi mutatókat nem javítja, sőt. A túl gyakori szex miatt csökken az ejakulátumban jelen lévő spermiumok száma, a túl kevés pedig elöregíti a spermiumokat, ami által nő a vetélés, a koraszülés, illetve a genetikai gondok kialakulásának valószínűsége. Maradjunk az arany középúton: ha minden másnap vagyunk együtt, akkor a megtermékenyülés valószínűsége is megnőhet.