A klimax minden nő életének szerves része. Talán, ha a tünetei nem lennének olyan kellemetlenek, akkor nem is övezné ilyen figyelem, de sajnos azok, ráadásul a hormonális változások miatt veszélyeket is rejt magában. Főleg akkor, ha már a harmincas éveink közepe táján jelentkezik!

35 évesen?

Fura, de igaz: a korai klimax akár már a harmincas évek közepén is jelentkezhet. Ez pedig komoly gond, hiszen napjainkban a harmincas évekre tehető az első gyermek tervezése és a családalapítás is. Habár tudjuk, hogy a klimax jellemzően a 45-50 év közötti időszakban jelentkezik, de a kiváltó tényezők közt nem az életkor az egyetlen, így sajnos lényegesen korábban is elérkezhet a változó kor.

Miért?

A nagy kérdés, hogy miért jelenik meg a korai klimax? Hiszen, ha erre tudjuk a választ, akkor azzal is tisztában leszünk, vajon miket fenyeget-e ez a lehetőség. A korai klimax hátterében állhatnak genetikai tényezők vagy betegség/műtét is, de többnyire nem erről van szó. A környezeti hatások, a szervezetre gyakorolt romboló következményeik miatt sajnos jelentősen előrébb hozhatják a változó kort, mint szeretnénk. A környezeti hatások ellen pedig a megfelelő tápanyag ellátottsággal vagyunk képesek felvenni a harcot.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen csökkent az utóbbi 50 évben. Ezzel együtt azonban sajnos sem a stressz, sem a felhasznált vegyszerek mennyisége nem lett kevesebb, vagyis egyre több energiát vesz el a testtől a környezeti ártalmak elleni védekezés. Ennek hatására tápanyaghiány alakul ki, mely világszerte jelenleg minden negyedik (!) embert érint. A tápanyaghiány miatt pedig a szervezet olyan funkciókat ront le, melyek nem szükségesek az egyén életben maradásához – és bizony a családalapítás képessége ilyen.

Tápanyagpótlás

Nem véletlen, hogy szinte szünet nélkül halljuk, hogy mozogni kell, és kiegyensúlyozottan étkezni, hiszen ez a két tényező az alapja a test normál működésének. Sok esetben azonban már ez a kettő sem elég. Amennyiben a tápanyaghiány már kialakult, a raktárakat feltölteni szinte lehetetlen kizárólag az étkezésre támaszkodva. A termékenység fenntartásához, a családalapítás elősegítéséhez azonban ma már remek várandósvitaminok érhetőek el. Ezek közt az igazán hatékonyak szerves kötésben tartalmazzák az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák), komplexek és a trimeszterek eltérő igényeinek megfelelően vannak kialakítva, tagolva.

Na de a nagy kérdés: vajon kinek van szüksége a tápanyagpótlás ilyen formájára? A kismamáknak mindenképpen, számukra ma már a szakemberek döntő többsége alapból javasolja a várandósvitamin szedését. De érdemes azoknak is elkezdeni a tápanyagpótlást, akik tervezik gyermeküket, hiszen így nem csak a várandósság lesz nyugodtabb, hanem a fogantatás is nagyobb eséllyel következik be.