A terhesség alatt sajnos igencsak megnövekszik a tilalomfák száma. Tilos a jakuzzi, nem lehet shushit enni, és persze nincsen alkohol vagy dohányzás. Sok esetben azonban bebizonyosodik, hogy a tilalomfa nem megingathatatlan – például a kávé fogyasztható, sőt, egy kevés (valóban kevés) alkohol is elfér alkalomszerűen, ha az orvos is rábólint. De mi a helyzet a dohányzással?

Nikotin

A dohányzás bizony függőség, azon egyszerű oknál fogva, hogy az agy sejtjeinek bizonyos receptoraihoz kötődik a nikotin, és ezek a receptorok egyre és egyre többet “akarnak” ebből az anyagból. A nikotin boldogsághormonokat szabadít fel és élénkít, de sajnos minden adag rontja a receptorok érzékenységét, így egyre többre vágyunk belőle.

A nikotin hatása azonban nem áll meg a dopaminelválasztás fokozásánál. Komoly gondot okoz az érösszehúzó hatása, ami miatt a dohányzás sajnos fokozza a koraszülés és a korai vetélés kockázatát is.

A baba

A dohányzás is már magzati korban is hatással van a babákra. Egyik első roncsoló hatása, hogy a csírasejtek számát csökkenti. Ezek a sejtek alakulnak később a kislányok esetében petesejtté. A fiúk esetében a dohányzás már a magzati korban felére csökkenti a későbbi spermiumtermelési képességet, vagyis már itt jelentősen rontja a nikotin mindkét nem későbbi termékenységét. És mire a dohányos kismama felfedezi terhességét ez a roncsoló hatás többnyire már érvényesülhet.

Mivel a nikotin áthatol a placentán, így eljut a babához is. Ha a kismama nem tud lemondani a dohányzásról, akkor a babánál is függőség alakul ki, és születés után azonnal jelentkeznek az elvonási tünetek is, melyek között az alvászavar az egyik leggyakoribb – ez a babák esetében növeli a bölcsőhalál kockázatát.

Leszokás és tervezés

A nikotin hatásait a folyamatos bevitel mellett nem lehet ellensúlyozni. A megoldás sajnos csak a leszokás lehet, ami nagyon nem egyszerű feladat – ráadásul mindkét szülő számára fontos, hiszen az apa dohányzása is komoly, akár tragikus következményekkel járhat a babára nézve.

A fent leírtak is rámutatnak, hogy a családalapítás tervezése nem rossz gondolat, sokkal jobban rá lehet készülni. Ennek egyik legjobb eszköze a várandósvitamin – amit nevével ellentétben nem csak a várandósság alatt lehet szedni. A jó várandósvitamin ugyanis a megfelelő tagolásának köszönhetően a felkészülési szakaszban is segíthet, mivel a test felkészítésének tápanyagigénye, valamint az első trimeszter tápanyagigénye megegyezik. Ezzel szemben a második trimeszter is, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatás időszaka is eltérő tápanyagigénnyel rendelkezik.

A várandósvitamin esetében fontos a komplexitás, mivel a közhiedelemmel ellentétben csak a folsav, vagy D-vitamin nem elég a felkészüléshez, sőt, a várandósság támogatásához sem! Ezen felül azonban még mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a bevitt anyagok szerves kötésben legyenek jelen, ami praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl: cink-citrát, réz-glükonát). Ezek hasznosulása a szervezetben ugyanis akár 80%-kal is jobb!