A fájdalom az életünk szerves része, sőt, tulajdonképpen nagyon hasznos társunk, hiszen egyértelműen jelzi számunkra, ha valami probléma van a szervezetünkben. Ellenben akkor is jelez, ha a probléma nem olyan nagy, és ezzel sok kellemetlen percet szerez, de fájdalomcsillapítókkal könnyen tudjuk kezelni. Sajnos azonban sok esetben ezzel problémákat is okozunk, hiszen a fájdalomcsillapítók egy része gátolja a C-vitamin hasznosulását – ami akár termékenységi gondokat is okozhat.

A fejfájás és a tápanyagok

A hirtelen hőmérséklet változások – amikből mostanában van bőven -, a stressz, a monitor állandó vibrálása, vagy éppen az utakon tapasztalható forgalom miatti bosszúság sajnos igen sok esetben vezet fejfájáshoz, amire a válaszunk többnyire a fájdalomcsillapító.

Az acetilszalicilsav hatóanyagú fájdalom és lázcsillapítók (többek közt az aszpirin és a kalmopyrin is ilyen) azonban sajnos erősen rontják a C-vitamin hasznosulását, amivel problémákat is kiválthatnak.

A C-vitamin és hatásai

Sokan a C-vitamint “csak” immunerősítőnek tartják, holott ennél lényegesen nagyobb szerepe van a szervezetben. Azon túl, hogy őrzi egészségünket komoly szerepet játszik a sebgyógyulásban, a bőr állapotában, de még a spermiumtermelésben is. Hiányában kimerültség, orr és ínyvérzés is jelentkezik, de a spermiumszámra és a minőségre is rányomja bélyegét.

Pótlás

Alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mozgás a kulcs, de sajnos napjainkra ez sokszor kevésnek bizonyul. Rohanunk, nincs időnk rendesen enni, a gyümölcsökkel is hadilábon állunk, ráadásul rengeteg olyan külső tényezővel is számolni kell, melyek a tápanyag-ellátottságot rontják.

A pótlást egy jó vitaminkészítménnyel kiegészíthetjük, termékenységi problémák, erőnléti gondok esetén pedig kifejezetten férfiaknak szánt készítményt válasszunk. Itt fontos a komplexitás. A C-vitamin hasznosulásába több anyag is beleszól. A vas, az E-vitamin vagy éppen a kalcium, folsav mind olyan tápanyagok, melyek jelenlétében a C-vitamin jobban képes hasznosulni. A készítmények esetében pedig olyat érdemes választani, mely a lehető legtöbb anyagot – a komplexitás mellett – szerves kötési formában tartalmazza. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, ezekkel az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.

Fájdalomcsillapítás nélkül?

A tápanyagpótlás is segít a fejfájás ellen, de egy nagy pohár víz, vagy némi csend, friss levegő is megoldhatja a gondot, nem kell egyből gyógyszerhez nyúlni.