Hiába lehet időről-időre enyhíteni a koronavírus miatti készültséget, ez a fertőzés visszatér, velünk marad, most már szinte levakarhatatlanul. Nem csoda hát, ha a szakemberek igyekeznek kideríteni, milyen hatással lehet a fertőzés a terhességre, és ezt az új variánsok tükrében is időről-időre érdemes lehet vizsgálni. Most az érdeklődés kereszttüzében az Omikron és a koraszülés kapcsolata állt.

A fertőzés és a trimeszterek

Nem olyan egyszerű a terhesség alatti fertőzések vizsgálata, hiszen a terhesség ideje nem egységes, az három trimeszterre tagolódik. Az esetleges fertőzések pedig eltérő módon befolyásolhatják a várandósságot attól függően, mikor lépnek fel.

Egy izraeli kutatócsoport Tal Patalon, a tel-avivi Maccabi Egészségügyi Szolgálatok munkatársának vezetésével készített kutatást, melyben 5506 terhes nő vett részt, és közülük 2753 produkált pozitív tesztet a terhessége során valamikor. A vizsgálat során a szakemberek megállapították, hogy bizony van összefüggés a koraszülés és a Covid fertőzés között. Érdekes módon azonban, ha a fertőzés a 28. hét előtt következett be, akkor nem volt kihatással a koraszülésre. Nem úgy a 28. hét után, ahol a duplájára, míg a 38. hét után a hétszeresére növelte a koraszülés kialakulásának esélyét (igaz, a tanulmány elkészítésekor nem vették figyelembe a kutatók az oltottságot, illetve az is igaz, hogy az Omikron egy kezdeti variánsa szerepelt a kutatásban, vagyis a mostani helyzetre vonatkoztatva lehetnek eltérések a fertőzés hatásaiban).

Mit lehet tenni?

A kismamák kifejezetten körültekintően kell, hogy utazásaikat, programjaikat szervezzék, de jól jön minden segítség, így az immunrendszer turbózása is, mely a terhesség során egyébként is csak visszafogottan működik a baba érdekében – bár biztos védelmet sajnos egyik sem jelent. Ebben lehet nagyon jó partner egy várandósvitamin.

Feltételek!

Ki kell emelni, hogy nem minden várandósvitamin ugyan olyan hatékony a tápanyagok pótlása terén. A fertőzések – akár a felszálló nőgyógyászati problémák, akár a vírusfertőzések – ellen a szervezet a megfelelő anyagokkal képes lehet védekezni. Ezen anyagok közt a cink és a réz kiemelt helyen szerepel, de a többi tápanyag – mint a C-vitamin, a magnézium, a kalcium, vagy éppen a folsav – is fontos szerepet tölt be. A jó várandósvitamin éppen ezért nem csak komplex – vagyis sok összetevőt tartalmaz -, de azokat a lehető legnagyobb arányban szerves formában tartalmazza – ez a gyakorlatban -citrát és -glükonát kötéseket jelent -, mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is javul.

Ahogyan arra fentebb kitértünk, a terhesség nem egy egység, három trimeszterre tagolható a baba fejlődési szakaszai szempontjából. Ezeknek a szakaszoknak azonban nem azonos a tápanyagszükséglete! Az igazán hatékony várandósvitamin így a trimeszterek eltérő igényeit is szem előtt kell tartsa, azokat megfelelően kell tudnia kiszolgálni.