A kérdés jó, hiszen számtalan tévhit kering ezzel kapcsolatban a neten. Sokan írják, hogy fél év kell, míg kiürül a szervezetből a fogamzásgátló, mások három hónapot tippelnek. A modern szerek azonban másképpen működnek, és nem feltétlenül az lesz a baj, hogy mikor tesszük le a fogamzásgátlót.

Mikor?

A kérdés létjogosultsága igazából megszűnt a modern fogamzásgátlók megjelenésével. Ezek hormontartalma ugyanis minimális, vagyis letétel után máris szabad a pálya. Ez viszont sajnos nem jelenti azt, hogy az alacsony hormontartalmú szerek ne fedhetnének el olyan gondokat, melyek meddőséghez vezetnek, vagy vezettek, csak nem vettük észre.

Számolni kell azzal is, hogy egy teljesen egészséges nő ovulációkor 25%-os eséllyel termékenyül meg. Ezt az arányt pedig jelentősen árnyalja az is, hogy a férfi milyen mennyiségű és milyen minőségű örökítőanyaggal rendelkezik, vagyis az eredmény még sokáig várathat magára.

Nem jön azonnal?

Tisztázni kell azt is, hogy pontosan mi történik a fogamzásgátló szedése közben. Ilyenkor a “ciklus” pontosan működik, óramű szerűen, ami nem természetes. A fogamzásgátlók hormontartalma miatt ugyanis ilyenkor nem klasszikus értelemben vett menzesz jelentkezik, hanem úgynevezett megvonásos vérzés. Tulajdonképpen a tisztulást az idézi elő, hogy nem vesszük be a következő tablettát, vagyis az adagolt hormonmennyiség eltűnik, és az állítja meg, hogy újra adagoljuk a hormont.

A megvonásos vérzés pedig messze nem ugyan az, mint a menzesz. Utóbbi – ha rendszeres – jó eséllyel jelenti azt, hogy a termékenység rendben van, előbbinek azonban ehhez szinte semmi köze nincsen.

Esélynövelés

Nem mindenkinél és nem szükségszerűen jelentkeznek termékenységi gondok, aki fogamzásgátlót szed. A letett tabletta után azonban a menzesz sokszor összezavarodik, rendszertelen lesz, ez pedig figyelmeztető jel. Ennek hátterében a legtöbb esetben tápanyaghiány áll, amit viszonylag könnyen lehet orvosolni. Ma már a várandósságok mellé a szakemberek jelentős része javasol vitaminkészítményt is. Ha pedig olyat választunk, mely megfelelően tagolt, és a benne lévő anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel vannak jelen – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent –, akkor a szervezet helyrebillenése meggyorsítható.