Igen sok helyyen és sok formában lehet ma már olvasni arról a jelenségről, mely a világon szinte mindenhol jelen van, ez pedig nem más, mint a tápanyaghiány. Ebben az esetben éppen az emberé, ami azért is nagyon ironikus, hiszen egyre jobb ételeket eszünk, egyre nagyobb pazarlás mellett. A tápanyaghiányos állapotok kialakulása pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy ma minden negyedik pár a világon meddőséggel küzd.

Az étel és a tápanyagok

Tápanyagokat az étkezéssel tudunk bevinni. Ha pedig rendesen, egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezünk, akkor minden szükséges tápanyagot megkapunk – legalábbis ez a tézis állt fenn 20-30 évvel ezelőttig. Mára sajnos a dolog változott, mivel az élelmiszereink tápanyagtartalma is jelentősen lecsökkent.

Mitől kevés a tápanyag egy élelmiszerben? A válasz egyszerű: mert kevés a tápanyag a földben. Ennek oka pedig a vegyszerezés, a tömegtermelés, a gyomírtók és a műtrágyák. Az alapvetően kevés tápanyagot tartalmazó földből növekvő növényeket pedig még permetezzük is. A húsipari eljárásokról most inkább ne is beszéljünk.

De tényleg olyan vészes a tápanyaghiány?

Kutatások igazolják, hogy jelenleg a világon mintegy 2 milliárd ember, azaz a Föld népességének kicsit több, mint negyede küzd tápanyaghiánnyal. Ezek közt is kiemelt helyen áll a vas a cink a jód és a folátok, valamint az A és a D-vitamin hiánya. És Igen, sajnos a felsorolt anyagok esetében igaz, hogy hiányállapotaik meddőséget okoznak, sőt, az esetleg megfogant magzat problémamentes kihordására is komoly veszélyt jelentenek.

Tápanyagpótlás

A mesterséges pótlással, vagyis például a vitaminkészítményekkel jellemzően az a baj, hogy nem a megfelelő formában és nem a megfelelő kombinációban juttatják be az anyagokat. Érthetőbben: amikor megeszünk egy almát, akkor nem csak vas kerül a szervezetünkbe, hanem mellette vitaminok, ásványi anyagok és más nyomelemek is. Ráadásul ezek közül sokan segítik egymás felszívódását, mint a vas esetében a C-vitamin, vagy a cink esetében a réz.

Az sem mindegy, hogy milyen kötési formában jutunk az anyagokhoz. Az élelmiszerekben ugyanis zömében szerves, biológiailag aktív kötésekkel léteznek az anyagok, vagyis a felszívódásuk, hasznosulásuk lényegesen könnyebb, mint az inaktív formában. Vagyis amikor várandósvitamint – de tulajdonképpen bármilyen táplálékkiegészítőt – keresünk, fontos szempont, hogy a készítmény komplex legyen, hogy az egyes anyagok segíthessék mások beépülését, valamint az is, hogy szerves kötésekben tartalmazza az anyagokat. Ez a készítmények esetében praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (cink-citrát, vas-glükonát).

Több tápanyag = nagyobb esély?

Felmerülhet a kérdés: ha fokozzuk a tápanyagbevitelt, akkor megnő az esély a várandósságra? A válasz igen. A tápanyagbevitel megfelelő kiegyensúlyozása a szervezetre is ilyen hatást gyakorol, vagyis helyrebillenti a működéseket, viszont a kialakult betegségeket nem szünteti meg, ezekhez orvosi segítség kell.