Egy nemrégiben lefolytatott teszt érdekes eredményt hozott. Úgy tűnik, hogy a kettes típusú diabétesz kezelésére alkalmazott DDP-4 gátló szitagliptin szer hozzájárulhat ahhoz, hogy a vetéléseket meg lehessen előzni!

Antidiabetikum és vetélés?

Az említett szer a vizsgálatok során képes volt növelni a méhnyálkahártya úgynevezett mezenchimális őssejtjeinek (eMSC) számát. Ezeknek a sejteknek az alacsony száma sajnos kiválthat sorozatos vetélést is, mely nem csak a szervezet számára megterhelő, de lelkileg sem könnyű feldolgozni. A kísérletben kiderült, hogy a szer 68%-kal képes emelni a kérdéses sejtek számát, ami pedig az azeMSC sejtek hiánya miatt kialakuló vetélést nagy eséllyel megelőzheti.

Ez persze még csak egy teszt, ennél lényegesen több kell ahhoz, hogy a szert ilyen célokra is alkalmazni lehessen, ráadásul így is csak egyetlen kiváltó okot lehet lefedni.

Akkor vége a vetéléseknek?

Mivel a vetélések jelentős többségét a tápanyaghiányos állapotok okozzák, nem pedig az eMSC sejtek alacsony száma, így a vetélés, vagy sorozatos vetéléslés rémét ez a szer sem lesz képes eloszlatni. Mivel a háttérben a leggyakrabban a tápanyaghiány áll, amin mi magunk is képesek vagyunk javítani, így az orvosi segítség mellett erre kell koncentrálni. Ehhez azonban az étkezés, még a kiegyensúlyozott táplálkozás is kevés lehet önmagában, más formájú tápanyagbevitelre is szökség lehet az élelmiszerek csökkent beltartalma miatt. Ennek eszköze lehet, a ma már a szakemberek jelentős többsége által is javasolt várandósvitamin, de csak abban az esetben, ha a készítmény megfelel néhány kritériumnak:

  • Mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötési formában kell, hogy jelen legyenek az anyagok a készítményben. ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), melyek hasznosulási, felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb.
  • Mivel a vetélések többségét felszálló fertőzések okozzák, a készítményben mindenképpen legyen jelen a cink és a réz a már említett kötési formákban. Ez a két anyag ugyanis a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid hatással is rendelkezik, jelentősen csökkentve a felszálló fertőzések kialakulásának esélyét.
  • A készítmény a megfelelő tagoltság mellett (vagyis az adott trimesztereket az azoknak megfelelő anyagokkal szolgálja ki) mindenképpen legyen komplex, azaz sok féle vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmazzon, mivel ezek segítheti egymás felszívódását. Ilyen kapcsolat van például a C-vitamin és a vas, vagy éppen a cink és a réz között is.