A kényszerű otthoni pihenő alatt sem áll meg az élet minden területe. Azok a párok, akik szeretnének családot alapítani, most ráadásul egy kis előnyt is szerezhettek, hiszen mindketten otthon vannak, valamivel több idejük is jut egymásra, igaz, a stressz is lényegesen nagyobb. Mindenesetre a leendő kismamák számoljanak azzal, hogy már a beágyazódás is hozhat olyan változásokat, amik elsőre – a jelenlegi helyzetben – ijesztőek lehetnek.

Beágyazódás

A megtermékenyülést követően a petesejt vándorlásba kezd, és nagyjából 7-9 nap múlva megindul a beágyazódása a méh megvastagodott falába. Ez nem egy pillanat műve, eltart egészen a 12. Napig, de akár a 14. Napig is mivel 5 teljes napot is igénybe vehet. A beágyazódás alatt a testben már megindulnak azok a változások, melyek a terhesség fenntartásához szükségesek, így például a HCG hormon termelése is megkezdődik.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy itt már jelentkezhetnek a reggeli rosszullétek, az émelygés, a kívánósság, és bár ezt kevésszer említik, a megemelkedett testhő is!

Fertőzés vagy baba?

Hogy akkor most melyikről is van szó, azt sajnos csupán a magasabb testhőből nem lehet megmondani. Vagyis más választásunk nincs, mint a fertőzés esélyét minimalizálni azzal, hogy otthon maradunk, és azzal, hogy támogatjuk az immunrendszerünket. Ez ideális esetben egybeeshet azzal, hogy támogatjuk a szervezetet a várandósság kialakulásáért, hiszen, ha igazán jó a várandósvitaminunk, akkor az nem csak az egyiket vagy csak a másikat tudja.

A választásnál tartsuk szem előtt, hogy a bevitt anyagok felszívódása akkor a legjobb ha a készítmény komplex, illetve benne az anyagok biológiailag aktív, szerves kötési formákban (pl.: -citrát, -glükonát) szerepelnek. Előbbiben az egyes anyagok segítik mások felszívódását (mint a vas és a C-vitamin esetében), utóbbival pedig akár 80%-kal javítható az anyagok hasznosulása.

Mindenkinél?

Ahogyan a hányinger sem jellemző mindenkinél, úgy a megemelkedett testhőre sem igaz ez, hiszen minden ember, minden szervezet más. Amiben azonban egyezünk – legalábbis minden negyedik ember, azaz kétmilliárdan(!) –, hogy a szervezetünk tápanyaghiánnyal küzd, vagyis megfelelő tápanyagpótlás, egészséges étkezés és mozgás nélkül a teherbeesés valószínűsége elkeserítően alacsony.