Miért is gond, ha a kismama “túl sokat” hízik a várandósság alatt? És hogyan lehet ezt kikerülni? Főleg most, hogy az ember be van zárva, és unalmában is eszik? Hogy tenni kell az indokolatlan hízás ellen az nem is lehet kérdés, a hogyanok megválaszolása azonban nem olyan egyszerű.

Miért rossz?

Mert nagyon meghízunk? Koránt sem merül ki ennyiben a dolog. A túl sok felesleges kiló megterheli a szervezet, ami már amúgy is erősen megterhelt a várandósság miatt. Hatással van a szívre, az erekre, a keringésre, a kiválasztásra, a hormonháztartásra, és egy sor más olyan rendszerre, melyek közvetve vagy közvetlenül hatást gyakorolnak a babára is. Vagyis nem csak a kismama lehet például terhességi cukorbeteg, hanem a babának is komoly károkat okozhatnak a többletkilók.

Bezártság és evés

Most, a kijárási tilalom idején, amikor a kismama is be van zárva a négy fal közé, nem kis mértékben jelentkezik az unalomevés. Természetes, hogy a várandósság alatt megnő a tápanyagigény, vagyis a kismama étvágya, és a nassolás is természetes, csak nem ekkora mértékben. Sokan ugyanis egyszerűen unalmukban esznek, amit azonban tudatosan el lehet kerülni.

A megnövekedett tápanyagigényel azonban számolni kell, amit ma már csak étkezéssel nem lehet kielégíteni. Ez az oka, hogy a legtöbb szakember javasolja a várandósvitamin szedését.

Csakhogy most, amikor az emberek zöme egész nap otthon tartózkodik, a felállás egy kissé megváltozik. Na nem abban, hogy most már képesek vagyunk evéssel fedezni a szükségleteket, hanem azzal, hogy unalmunkban is eszünk. Ez természetes reakció, szinte mindenkinél jelentkezik, de tudatosan ki lehet kerülni. A tápanyagigány fokozódása éhségérzettel is társul, de ez sokszor inkább nassolásban jelentkezik, ami szinte semmit nem tesz hozzá a tápanyagellátottságunkhoz.

Egy jól kiválasztott várandósvitamin azonban sokat segíthet. Egyrészt, ha megfelelően komplex és biológiailag aktív, szerves kötésekkel vannak benne az anyagok (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent), akkor a benne lévő anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis lényegesen nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a nyugodt, kiegyensúlyozott babaváráshoz.

A várandósvitamin buktatói

Sok vitamin esetében esnek abba a hibába, hogy gyártása során nem számolnak azzal, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő igényeik is vannak. A készítményben rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag van, de a harmadik trimeszterre a B-vitaminok ugyanolyan mennyiségben vannak jelen, mint az elején. Ezek az anyagok elengedhetetlenül fontosak a baba fejlődéséhez, de – és itt a lényeges különbség a megfelelően tagolt és a nem megfelelően bontott vitaminok közt – az utolsó trimeszterben a B6-vitaminon kívül már nincsen szükség a megemelt adagra. Hogy ez miért fontos? Azért, mert a B-vitaminok mindegyike étvágynövelő hatással bír, és bizony tény, hogy a kismamák jellemzően a harmadik trimeszterben szedik fel a legtöbb súlyfelesleget.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy egy várandósvitamin sem váltja ki az egészséges étkezést és a mozgást, sokkal inkább kiegészíti, támogatja azokat. A tápanyagok megfelelő pótlása mellett az is nagyon fontos, hogy rendszeres mozogjon a kismama, hiszen ez jót tesz a keringésnek, a felszívódásnak, a kiválasztásnak, és nem utolsó sorban a közérzetnek is. Ez utóbbiról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig legalább annyira fontos, mint a stressz kerülése.