Azok a párok, akik babát szeretnének, de sikertelenül próbálkoznak, ilyenkor, tavasz elején nagyobb eséllyel léphetnek a családalapítás terén, hiszen az egészséges férfiak esetében ilyenkor amlegnagyobb a termékenység. De még a termékenységi problémákkal küzdő férfiaknál is ilyenkor a legmagasabb a normál alakú ivarsejtek aránya. Önmagában az évszaki előny azonban kevés lehet, a tápanyagbevitelen áll, vagy bukik a baba.

Évszakok, meleg, stressz és mások

A spermiumok termelésére számtalan külső tényező lehet hatással. Mivel a sermatermelés is hormonvezérelt folyamat, így érthető, hogy az évszakok változása ugyanúgy hatást gyakorol rá, mint a bevitt tápanyagok mennyisége, a mozgás, a stressz, a depresszió, a heréket ért behatások, de akár a laptophasználat is. Rengeteg a tényező, és mindenre lehetetlen odafigyelni.

Az alapok

A spermiumok is sejtek, melyeknek adott alakjuk, funkciójuk, és hordozott “üzenetük” van. Ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen előállítani őket pontosan ugyan arra van szükségük, mint az izomsejteknek, a porcsejteknek, vagy bármelyik másik sejtnek a testben: tápanyagokra. A megfelelő felépítés, mozgékonyság és minőség mind ezen múlik. A DNS sérülésmentessége, az RNS megfelelő szintézise mind adott tápanyagot igénylő folyamatok, melyek az anyagok hiányában hibásan mehetnek végbe, ezzel pedig erősen megnövelhetik a koraszülés vagy a vetélés kockázatát, illetve sajnos meddőséget idézhetnek elő. a tápanyagpótlás pedig ma már kizárólag étkezéssel csak bajosan megoldható.

Praktikák

A tápanyagpótlás a kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres mozgással olyan alapot ad, amire már lehet építeni. A pótlás az étkezés mellett táplálékiegészítővel történhet, de csak abban az esetben, ha az komplex, és szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat. Ebben az esetben ugyanis a felszívódás, a hasznosulás akár 80%-kal is jobb. Ha nem ilyen a készítmény, akkor egyrészt nem biztos, hogy minden vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot a megfelelő mennyiségben tudunk bevinni, másrészt a szervetlen kötésű anyagok hasznosulása siralmasan alacsony, a többségét az ember egyszerűen kiválasztja és azok a vizelettel távoznak.

Az alapok mellett a praktikák:

  • A megfelelő ruházat sokat segíthet, ne legyen túl szűk a nadrág és az alsónadrág.
  • A laptopot ne az ölünkben tartsuk, túl sok meleget ad le.
  • Tavasszal nagyobb az esélye a megtermékenyítésnek.
  • A folyamatosan friss, minőségi spermiumtermeléshez a tápanyagok mellett a rendszeres ürítés is fontos. A 3 napnál további önmegtartóztatás már nem segít, sőt, akár ronthat is a minőségen.
  • A szexben kiválasztott testhelyzeteknek semmilyen hatása nincsen a fogantatásra. Az önfeledt élménynek és a görcsmentes együttléteknek annál inkább!