A tavasz beköszönte elhozza a természet ébredését, a virágok nyílnak, a rovarok előbújnak, madarak dalolnak, így pedig talán még furább, hogy sokakon ilyenkor ólmos fáradság lesz úrrá. Ez a kismamák esetében is jelen van, de esetükben ez riadalmat is kiválthat: tényleg csak fáradt vagyok, vagy a testem jelzi, hogy valami nem stimmel? 

Fáradság és kismama 

A terhesség a szervezet számára kihívást jelent, azaz a fáradság – főleg az első és az utolsó trimeszterben – teljesen normális. Ilyenkor nem csak egy másik élet fejlődik a nőben, ami a fáradságot tökéletesen indokolja, hanem a hormonrendszer is megváltozik már a beágyazódást követően, ami szintén okozhat fáradságot, kimerültség érzést. 

Tenni ellene a megszokott, természetes módszerekkel lehet. A friss levegő, a könnyű mozgás és a megfelelő táanyagellátottság segítenek legyűrni a fáradság érzését. Ez utóbbi nem olyan könnyű, nem véletlen, hogy a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását. Erre tökéletes lehet egy várandósvitamin, aminél fontos a komplexitás, a szerves kötések jelenléte (így a hasznosulás sokkal magasabb fokú), illetve a trimeszterek igényeinek megfelelő tagoltság. 

A fáradság ellen a kávé vagy a tea is megszokott “fegyver”, azonban a kismamák számára ez nem megfelelő. A koffein hatással lehet a magzat fejlődésére is, így a reggeli maximum egy csésze könnyű kávé vagy tea még elfér, de ne ez legyen a fáradság legyőzésének eszköze. 

Mikor gond van 

Minden kismama attól fél, hogy nála mégsem “normális” a fáradság és valami baj van a háttérben.  

Amikor a fáradságot valamilyen probléma váltja ki, akkor jellemzően pajzsmirigyzavarról vagy vérszegénységről van szó, melyet döntő többségben vashiány okoz. A pajzsmirigy alulműködés okozhat fáradásgot, ebben az esetben a szakorvos felkeresése szükséges, hiszen a hormontermelés is elmarad a normáltól, ebből pedig lehetnek gondok. 

Vashiány esetében a megfelelő várandósvitamin segíthet, de a hatékonysághoz a vasat is szerves formában (pl.: vas-glükonát) kell tartalmazza. A szervetlenekhez képest a szerves formában bevitt anyagok hasznosulása akár 80%.kal is jobb!