A férfiak meddőségének egyre gyakoribb megjelenése sajnos szomorú tény. Mindenhol a világon jellemző, de a modern társadalmakban sokkal markánsabban van jelen. Ennek oka az a környezet, melyet magunknak hoztunk létre, és melyet kikerülni sem igen tudunk, de ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk!

Vitaminok

Ma már tudjuk, hogy a normál termékenység fenntartásához a férfiak esetében is elengedhetetlen a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság. De akkor miért van az, hogy tudatos, egészséges táplálkozás mellett is gyakori a meddőség? Ennek egyik oka, hogy a táplálékunkban a beltartalom erősen lecsökkent a vegyszerezés és tömegtermelés hatására. A másik ok, hogy megnőtt a tápanyagigény.

Egyre több az a külső tényező, mely fokozott bevitelt követel egyes anyagokból. Erre válaszul szed ma már egyre több férfi kifejezetten számukra kialakított vitamint. Itt azonban fontos, hogy szerves kötésű (jellemzően -citrát és -glükonát kötési formák) anyagokat vigyenek be a szervezetbe, méghozzá komplexen, hiszen így a felszívódás, vagyis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig kulcskérdés, ha ki akarjuk védeni a többek közt meddőséget, vagy akár impotenciát kiváltó környezeti hatásokat.

Mi okozhatja?

Sajnos rengeteg olyan tényező van, mely kikerülhetetlenül jelen van az életünkben. Ezek például a stressz, vagy éppen a szennyező anyagok, melyek a levegőben terjedve kerülnek a szervezetünkbe. Ellenük csak a szervezet képes tenni, a megfelelő tápanyagok segítségével. Vannak azonban olyan vegyi anyagok is, melyek kikerülése a mi feladatunk.

A babákkal kapcsolatban biztosan sokan hallottak már a Biszfenol-A nevű, BPA-ként is emlegetett anyagról. Egy olyan vegyi anyagról van szó, mely igen gyakori összetevője a műanyagoknak, és amely bizony komoly hormonális változásokat, többek közt meddőséget válthat ki a férfiaknál, erősen rontva a spermiumok minőségét és mennyiségét. E kettő pedig alapfeltétele a fogantatás létrejöttének, a baba megfelelő fejlődésének, illetve a vetélés és koraszülés elkerülésének is.

BPA nélkül

Mivel ismerjük a BPA férfiakra gyakorolt hatását, így el is kerülhetjük azt – ez lenne az első gondolatunk. Nem lehet ez olyan nehéz, hiszen legfeljebb majd nem PET palackból iszunk, hanem dobozos üdítőt választunk. Csakhogy ez az anyag megtalálható többek közt a műanyag vízcsövekben, az ételes és italos tárolódobozokban, műanyag tányérokban, PVC műanyagokban és hőpapírokban is. Sőt, az epoxigyantában is, melyet bizony a fém tárolódobozok, konzervek, ivóvizes és bortartályok belső felületének bevonására használnak.

Vagyis a BPA kikerülése messze nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, ráadásul nem is ez az egyetlen olyan anyag, mely komoly hatást gyakorol a termékenységre, akár a férfiak, akár a nők esetében. A megoldás tehát nem egyetlen lépésben merül ki.

A megfelelő tápanyagellátottság szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk kiküszöbölhesse a külső hatások rombolását. A csomagolás, illetve szemétmentes életmód szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a legtöbb vegyi anyag bevitelét a szervezetbe. De itt nem áll meg a dolog. Mindenképpen fontos az egészséges táplálkozás és a mozgás, de mindemellett az is, hogy tudatosan éljünk, törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb dolog, mellel érintkezünk, amivel kapcsolatba kerülünk, az természetes legyen, mert ez az a közeg, amiben a szervezetünk a legoptimálisabb működésre képes!