Sokszor kerül elő, természetesen vicc kategóriában, hogy bizony a férfiak is menstruálnak. Ez természetesen nem igaz, az azonban tény, hogy a szaporító szervrendszer az erősebbik nem esetében is ciklikus folyamatokra épül, vagyis ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is létezik egyfaja periódus.

Spermaképzés

Bár erős lenne azt állítani, hogy az urak esetében is létezik a havi ciklus, de azért annyira nem állunk messze az igazságtól, bár tény, hogy ebben az esetben nem egy hónapról van szó. A ciklikus folyamat azonban mely a normál termékenység hátterében van az erősebbik nemnél is jelen van, spermatogenezis néven.

74 nap

A női ciklus nagyjából 28 napos, a férfiak esetében az 74 napot ölel fel. Ez ráadásul nem egy folyamatosan zajló dolog, vagyis a spermiumok képzése egyszerre történik, amikor “elkészült” egy adott mennyiség, a folyamat újra indul. Sokan gondolják azt, hogy a spermiumok képzése állandó, vagyis hogy minden nap képződnek új sejtek, de ez hamis elképzelés.

És innentől érdekes a dolog. Az tudjuk, hogy a spermiumok minősége és mennyisége is javítható megfelelő tápanyagellátottsággal, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a meddőség hátterében nagyon sokszor egyszerűen a tápanyaghiány húzódik meg. Vagyis a tápanyagpótlás a férfiak esetében is segíthet a problémán, de ehhez több időre van szükség, mint azt elsőre gondolnánk.

Tápanyagpótlás

A pótlás tehát szükséges, ehhez pedig olyan készítmény kell, melyben az anyagok szerves kémiai kötéssel (pl.: -citrát; -glükonát) vannak jelen, ráadásul maga a termék is komplex, azaz lehetőleg sok különböző vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Ennek jelentősége azért van, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (ugyanezért fontos a szerves kémiai kötés is, hiszen ennek hála a felszívódás akár 80%-kal is javul).

A pótlás azonban nem egyszeri jelenség kell, hogy legyen. Ahogyan arról volt szó, a spermatogenezis egy ciklikus, és nem egy állandóan zajló folyamat. Vagyis nem mindegy, a tápanyagközlés a ciklus melyik szakaszában kezdődik. Ha sikerül elkapni a legelejét, akkor a három hónapos időszak már fedheti a valóságot, hiszen a képzésnél már jelen lesz a megfelelő tápanyagellátottság. Ha azonban mondjuk éppen a felénél kapcsolódunk be, akkor a pótlás eredménye csak a következő termelési fázisban mutatkozik meg.