A várandós nők esetében a diéta nem kifejezetten jó ötlet, maximum akkor, ha arról szakemberrel is egyeztetnek, és arra az orvos rá is bólint. Ellenkező esetben igen komoly gondok adódhatnak a tápanyaghiányokból, még akkor is, ha csak egyiket, vagy másikat igyekszünk mellőzni, vagy lecsökkenteni.

Tápanyaghiány

A tápanyaghiányos állapot ma a Földön minden negyedik embert érinti, azaz 2 milliárd körül alakul a benne szenvedők száma. A meddőségek esetében ez tehető felelőssé az esetek döntő többségében, de jelentős hányadban írhatóak a számlájára a vetélések és a koraszülések is! Mégis, mind a mai napig sok várandós nő igyekszik tartani bizonyos diéták írányelveit, amivel óriási veszélynek is kitehetik születendő gyermeküket!

Folsav

A folsavpótlás többnyire megoldott, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy mennyire fontos a velőcsőzáródási, és más gerincrendellenességek kialakulásának elkerülése szempontjából. Csakhogy egy adott anyagot nem elég bevinni a szervezetbe, gondoskodni is kell annak felszívódásáról. Tudjuk, hogy az emberek fele az MTHFR gén mutációja miatt a folátot nem képes hasznosítani. Vagyis a pótlásnál inkább válasszunk olyan anyagot, melynek a felszívódása biztosított, és jelenleg az egyik legjobb a piacon, ez pedig a Quatrefolic forma.

Segítség

Mindezek ellenére lehet gond a hasznosulással, mivel az egyes anyagok felszívódásához más anyagokra is szükség van. Erre világít rá a már említett tanulmány. A vizsgált diéta az alacsony szénhidráttartalmú étkezési irányzat, mely nagyon népszerű a hölgyek körében. Kiderült azonban, hogy a folsavpótlás ellenére is az ilyen diétát követő nők között 30% nőtt a velőcsőzáródási rendellenességek és más gerincrendellenességek kialakulásának lehetősége.

A folsav megfelelő hasznosulásához szükség van például B-vitaminra, egészen pontosan B12-vitaminra, de szükségesek fehérjék és más anyagok is ahhoz, hogy igazán jól tudja hasznosítani a szervezet a pluszban bevitt folsavat. Éppen ezért az érdemes komplex formában bejuttatni a szervezetbe. Arra is ügyeljünk – ha már komplex formát választunk –, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is, vagyis olyan várandósvitamint keressünk, mely megfelelő formában tartalmazza a folsavat, a segédanyagaival, és megfelelő tagolással is támogatja a terhességet.