A folsavbevitellel, illetve annak fontosságával már igen régóta tisztában van a tudomány, és persze a kismamák is. Az idegcsőzáródási rendellenességek kiküszöbölésének legfontosabb vitaminja azonban nem csak az édesanyának, hanem az apának is nagyon fontos, mivel hatással van az örökletes tulajdonságokra is!

Folsav és az apa

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a nem megfelelő folsavellátottságú hímek utódainak 30%-kal nagyobb esélye van születési rendellenességek kialakulására. Az orvostudomány fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a spermiumok epigenomjai, melyekre jelentős hatást gyakorol az életmód, azon belül is az étkezés. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen az epigenom információt visz át a magzatra, amivel az egész életét befolyásolja.

A folsav és a gondok

A férfiak folsavbevitelével kapcsolatban ugyan azokkal a hátráltató tényezőkkel számolni kell, mint a nőknél. Ez az MTHFR gén mutációja, az általános tápanyaghiány, vagy éppen az IR. De esetükben sajnos az elhízás is hatással van a hasznosulásra, méghozzá jelentősen rontja azt!

Pótlás

A folsav a zöld leveles élelmiszerekben igen nagy mennyiségben található, de kiemelten fontos, hogy hogyan hasznosul! Emiatt sajnos nagyon sok esetben annak ellenére szorulunk folsav pótlásra, hogy egészségesen étkezünk, és rendszeresen mozgunk.

A pótlást ma már könnyedén megoldhatjuk, a férfiak esetében is, hiszen a jó férfivitamin tartalmaz folsavat is, sok egyéb mellett. A hasznosulás érdekében azonban fontos, hogy a kiválasztott készítmény mindenképpen szerves kötéssel tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ez -citrát és -glükonát kötéseket jelent), valamint az is, hogy komplex legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

A pótlás sajnos ebben az esetben sem történik meg két hét alatt. A sopermatogenezis folyamatát, vagyis a spermiumképzés 74 napos ciklusát ebben az esetben is ki kell várni, hogy a folsav kifejthesse jótékony hatását.