Ma már tudjuk, hogy a meddő párok esetében a férfiak nagyobb arányban tehetőek felelőssé az elmaradó családalapításért, mint a nők. És ezek csak a felderített esetek, nagyon sok olyan férfi él szerte a világban, aki nem is tud alacsony spermiumszámáról, vagy ha tud – mivel egyelőre nem akar családot – nem foglalkozik vele. Ennek pedig komoly veszélyei vannak.

Alacsony spermiumszám

Van, akinek gond a terméketlenség és van, aki csak örül annak, hogy kisebb az esélye annak, hogy aktuális partnerét teherbe ejti. Ez tulajdonképpen valahol érthető, hiszen kisebb a stressz, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a spermiumszám visszaállítása nem olyan egyszerű folyamat, vagyis idejében kell elkezdeni a próbálkozást, és még akkor sem biztos, hogy sikerül. A legtöbb esetben ugyanis az alacsony spermiumszámért a tápanyagellátottság alacsony volta a felelős, de sajnos a betegségek és a genetikai tényezők sem zárhatóak ki a rendszerből. Ezek pedig jelentősen megnehezítik, olykor el is lehetetlenítik a spermiumszám növelését.

Miért baj, ha alacsony?

Ok, idejében kell elkezdeni a tápanyagpótlást – és persze a megfelelő biológiailag aktív anyagokat tartalmazó férfivitaminnal, mely megfelelően komplex is – hiszen ez nem megy egyik napról a másikra. Tény, hogy a -citrát és -glükonát kötési formákkal rendelkező anyagok a szervezetben akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis komoly eredményeket lehet elérni velük a termékenység javításában is, de ez még nem minden!

Baj van…

A kutatók az alacsony spermiumszámot a 39 millió/ml alatti rétékekben határozták meg. Az ilyen adatokkal rendelkező férfiak körében pedig sajnos lényegesen magasabb a szív és érrendszeri gondok kialakulásának kockázata. Magasabb a rossz koleszterin szintjük sok esetben alacsony a tesztoszteronszintjük is, ami megnöveli a csontritkulás kockázatát. Az alacsonyabb spermiumszámmal rendelkező férfiak esetében jellemzően magasabb testzsírszázalékokkal kellett számolni, illetve lényegesen megnőtt az inzulinrezisztencia – és ezzel a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is.