A folsav nem ismeretlen anyag, főleg azok számára nem az, akik babát terveznek. Ennek ellenére elég keveset tudnak róla az emberek, azt leszámítva, hogy fontos szerepet játszik a velőcső megfelelő záródásában. Hatása azonban ennél lényegesen szélesebb spektrumon mozog, és pótlásával kapcsolatban is vannak érdekes részletek.

Folsav – folát

A folsav hasznosulása lényegesen jobb a mesterséges táplálékkiegésztőkből, mint a természetes forrásokból. Ez már önmagában is fura, de sajnos azzal is számolni kell, hogy a legtöbb készítmény folát formában tartalmazza a folsavat. Ezt a formát azonban az MTHFR gén mutációja miatt az emberek fele egyszerűen nem képes hasznosítani!

Generációk

Mivel a folsav hasznosulása mesterséges anyagokból jobb, így nem csoda, ha igyekeznek a tudósok a lehető legjobban hasznosuló formát létrehozni. Ez a mesterséges folsavak több generációjának létreöttét eredményezte, melyek mind egyre jobbak, mint az előzőek. A sorban az első a folát, melyről fent említettük, hogy milyen problémák vannak vele. Az utolsó, vagyis a jelenleg legjobban hasznosulni képes folsav, az úgynevezett negyedik generációs, vagyis Quatrefilc formájú folsav. Pótlás szempontjából tehát ezt a formációt érdemes keresni, ezzel ugyanis akkor is képesek vagyunk gondoskodni a folsavpótlásról, ha történetesen a folát formát képtelenek vagyunk hasznosítani.

Vitamin

A folsav maga is egy vitamin (B9), de hasznosulásához és raktározásához is elengedhetetlen egy másik, a B12-vitamin, vagyis a két anyagot egyszerre érdemes bevinni a szervezetbe – egy várandósvitamin vagy más táplálékkiegésztő esetében így mindenképpen ügyeljünk a komplexitásra!

Hatások

Igen, a velőcső záródásában játszott szerepe ismert, de itt nincs vége a sornak. A sejtosztódás, a nuklinsav anyagcsere, az aminosav anyagcsere, sőt, a szájnyálkahártya működése sem lesz kielégítő folsav hiányában!

Túladagolás?

Igen, ez is elképzelhető, bár nem egyszerű feladat. Ha azonban mégis megtörténik, az jelentősen képes rontani a cink hasznosulását. Ez azért rendkívül fontos, mert a cink és a réz antivirális, antibakteriális és fungicid (gombaellenes) hatással rendelkezik a szervezetben. Hasznosulásuk lényegesen jobb szerves kötésben, vagyis -citrát és -glükonát változatban (ami egyébként minden anyag esetében igaz), de ezen a folsav túlzott bevitele sokat ront. A cink és a réz egyik legfontosabb feladata pedig így sérülhet, ami pedig az, hogy megakadályozzák a hüvelyi fertőzések felszállóvá válását, mely a vetélések és koraszülések közel 80%-ért felelős!