A férfiak fejében a termékenységgel kapcsolatosan sokszor fogalmazódnak meg olyan kérdések, esetleg olyan tévhitek, melyekre nem találnak megfelelő választ, vagy amiket nem cáfolnak kellően az olvasott anyagok. Most 4 ilyen tényt és tévhitet veszük górcső alá, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba a termékenység kérdéskörében.

Sok szex – kevés szex

Ha megkérdezünk egy férfit, hogy mennyi az “elég” szex, ezt fogja mondani, hogy még egy kicsi. Ha azonban a cél a családalapítás, akkor a túl sok, és a túl kevés is gondot okozhat. A cél az ideális spermiummennyiség elérése anélkül, hogy a spermiumok minősége romlani kezdene – ami ugye növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának valószínűségét. Az elfogadott álláspot szerin, ha a pár minden másnak van együtt, akkor vannak legközelebb az ideális arányokhoz – egészséges férfi esetén.

Potencia és termékenység

A potencianövelőkkel keményebb és hosszabb erekció érhető el, de a termékenységhez semmi közük nincsen, vagyis családalapítási nehézségek esetén egy kicsit sem fognak segíteni. Ahhoz ugyanis tápanyagok kellenek, melyeket napjainkban sajnos szinte lehetetlen kizárólag étkezéssel pótolni – főleg, ha kiürült tápanyagraktáraink is vannak, amire minden esély megvan. A megoldás lehet egy jó férfivitamin, mely nem csak komplex, hanem a benne lévő anyagok is szerves kötéssel vannak jelen (citrát és glükonát kötési formák). Így ugyanis a felszívódás is lényegesen jobb lesz, akár 80%-kal is javul, ami gyorsabb és jobb eredményeket produkálhat. Persze azt tudni kell, hogy a nem megfelelő spermiumtermelés mögött állhatnak betegségek vagy genetikai rendellenesség is – bár többnyire valóban egyszerű tápanyaghiányról van szó.

Mennyiség és minőség = ejakulátum?

Itt egy újabb félreértés. A spermiumok és az ejakulátum nem egyeznek meg. Előbbiek az örökítőanyagok hordozó sejtek, illetve azok tömege, utóbbi pedig a magömlés során távozó nedv neve. Ebben pedig a spermiumokon kívül még több mirigy váladéka is jelen van, melyek vitaminokkal és más tápanyagokkal segítik a spermiumok célba érését.

Női gondok

Akármilyen makacsul is tartja magát a tévhit, nem igaz, hogy a terméketlenség a nők betegsége. Sajnos napjainkban az esetek több, mint felében a férfi oldalán keresendő a hiba, és a világszerte egyre csökkenő tendenciát mutató spermiumszámok ismeretében ez az aréány tovább fog növekedni a férfiak terhére.